Пирамидата на Станфорд е подобна на схемата, за която сънародникът му Бърнард Мадоф беше осъден на 150 години затвор, след като се призна за виновен във финансови измами. Пирамидата на Мадоф се оценява на 65 млрд. долара и в нея са подмамени инвеститори от цял свят, съобщава БТА.

"Федерален съд обяви за момента, че Станфорд е негоден поради очевидната му неспособност да помогне рационално на адвокатите си да подготвя неговата защита", постанови съдия Дейвид Хитнър в решението си, която бе обявено късно снощи в Хюстън, щата Тексас. Това решение обаче не променя постановлението на съда, според което има опасност Станфорд да се укрие, се допълва в решението на съдия Хитнър.

Психиатри, които дадоха свидетелски показания в началото на месеца, заключиха, че Станфорд страда от пристъпи на силно душевно вълнение, свързани с голямата му зависимост от лечение за намаляване на чувството на тревожност. Освен това те посочиха, че измамникът не може да бъде съден заради мозъчна травма, получена през 2009 година при сбиване с друг задържан.

Станфорд, който в момента е в затвора, повече от десетилетие е предлагал на инвеститори съблазнителни доходи, ако купят различни финансови продукти. Разследване на ФБР доказа, че дейността му е била мащабна и измамна.