Оградите са входа и изхода на пътя откъм ваканционните селища "Дюни" и "Св.Тома". До него е един от малкото останали диви плажове - т. нар. "Шофьорски плаж", между Дюни и Аркутино.

Те бяха поставени от общината на 22 юли с аргумента, че пътят "Дюни" - комплекса "Свети Тома" става пешеходна зона.

Поставените бариери бяха премахнати от хора вчера , но днес те отново са издигнати от общината и до тях има полицаи, които следят за преминаването през тях, съобщи offnews.

"Има ограда, има пътни знаци и всичко е съгласувано както с Главна дирекция "Национална полиция", така и с държавното пътно управление", каза  пресаташето на кметството в града Петя Димитрова пред "Дневник".

Аргументите на кмета на Созопол Панайот Рейзи са следните: отсечката е в лошо състояние и се нуждае от ремонт; хората се настанявали на самите дюни; плажната ивица била неохраняема и имало риск някой да се удави.

"Нека не злоупотребяват гражданите. Не е никакъв проблемът да си оставиш колата до бариерата, да повървиш 20 - 30 - 50 метра и да си направиш плаж"
, каза Рейзи.

Според общинските власти в Созопол след поставянето на заграждението в събота от около 40 каравани и кемпери на дюните сега били останали не повече от шест.

"Това, което плажуващите оттук нататък могат да правят на плажа, е да си опънат хавлии и да си поставят чадъри", каза още Петя Димитрова.

Няма да се разрешава обаче поставянето на палатки, тъй като това означава, че хората ще нощуват в тях. Случи ли се това, те започват да готвят, да замърсяват района с хранителни отпадъци, да задоволяват естествените си нужди и т.н.

Според пресаташето на община Созопол обаче нямало никакъв проблем "туристите да си направят дори малко нуди, защото мястото е много спокойно".

"Категорични сме, че на плажа бетон няма и не се излива", каза още Петя Димитрова като опроверга твърдения в социалните мрежи, според които действията на общината в Созопол са предприети в полза на частно дружество и предстоящ строеж.