Това съобщиха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Той обаче поясни, че това ще бъде или кратък, или пък по-подробен "обмен на гледни точки" между двамата относно сирийската криза, а не официална среща, подобна на онези, които руският президент планира да проведе с френския си колега Франсоа Оланд и с германския канцлер Ангела Меркел.

Форумът в Ханчжоу ще се състои на 4 и 5 септември, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорейки за Г-20, Песков каза, че този формат е по-обективен от Г-8 и Русия е напълно удовлетворена от него, предаде ТАСС. Русия беше част от Г-8, но беше отстранена след анексията на Крим и началото на кризата в Източна Украйна.

Песков спомена и за нормандската четворка (Русия, Германия, Франция и Украйна). Той каза, че този формат ще продължи да съществува, но няма планове за среща на лидерите на четирите страни в кулоарите на форума на Г-20 в Китай. Нормандската четворка работи за разрешаване на украинската криза.

Още в навечерието на срещата пък Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган.
.
Песков заяви още, че Русия е готова да предостави необходимата информация за разследването на свалянето на малайзийски пътнически самолет в Източна Украйна през юли 2014 г., за който се предполага, че е бил свален с ракета земя-въздух или въздух-въздух. Тогава загинаха всички 298 души на борда, 283 пътници и 15 души екипаж от 10 страни, основно холандци и малайзийци.

По-рано днес роднини на жертвите се обърнаха към Федерика Могерини, върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността, с молба да окаже съдействие в разследването на авиокатастрофата, предаде ТАСС..
.
Този призив те отправиха в писмо, адресирано до Могерини. Роднините на жертви казват, че Русия, Украйна и САЩ досега не са предоставили всички информации, свързани със случая, и призовават Могерини да окаже натиск върху тях. Трите страни казват, че са предоставили на следователите цялата необходима информация.

Разследването се води от Съвместна следствена група, в която влизат представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Първите резултати се очакват на 28 септември.