Обама настоя, че личните му отношения с Путин не са лоши, въпреки че отмени планираната за началото на септември среща между тях в Москва.

"Знам, че журналистите обръщат голямо внимание на това как се държат политиците, а Путин има вид като на отегчено дете в дъното на класната стая. Но истината е, че понякога разговорите ни са много продуктивни",
призна Обама.

Ройтерс посочва, че изпратената тази седмица телеграма от Путин до бившия президент Джордж Буш след претърпяната от него операция на сърцето е била изтълкувана от някои наблюдатели в Кремъл като косвено послание до Обама.

Засега няма отговор от Москва на даденото от Обама описание на Путин. Но на пресконференцията във Вашингтон след преговорите между министрите на външните работи и на отбраната на двете страни, руснаците подчертаха колко положителни са били разговорите. Те дори поканиха американци да участват в състезание с танкове в Русия, предаде БТА.

"Няма никаква Студена война между нас", каза руският външен министър Сергей Лавров и допълни: "Случаят с Едуард Сноудън изобщо не помрачи дискусиите ни."

Обама обаче каза, че САЩ ще трябва да направят пауза и да преоценят отношенията с Русия. Той допълни, че даването на временно убежище на Сноудън не е била единствената причина да отмени срещата си с Путин и че случаят с него е само един от епизодите от поредицата растящи противоречия, наблюдавани през последните месеци.

Сред останалите Обама назова Сирия и човешките права в Русия.

"Сега най-вероятно е правилно да направим пауза и да преценим накъде се готви да тръгне Русия", каза той.

Президентът изключи обаче възможността от бойкот на олимпийските игри в Сочи, каквито призиви се чуват в САЩ.