Това стана ясно след срещата на президента на САЩ Барак Обама с украинския му колега Петро Порошенко в Белия дом, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Обама приветства действията на Порошенко за постигането на споразумение за прекратяване на огъня по-рано този месец, както и ангажимента му да запази Украйна единна, предаде Асошиейтед прес.

Вижте снимки >>>

"Народът на Съединените щати подкрепя народа на Украйна", заяви Обама, седнал до Порошенко в Овалния кабинет. Украинският президент е "правилният човек", който да ръководи страната си в трудно време, добави Обама.

Американският президент осъди руската "агресия" в Крим и някои райони в Източна Украйна и поздрави украинския си колега, че е бил сред инициаторите на "трудно" решение, приемайки да предостави по-голяма автономия и амнистия на сепаратистите в Източна Украйна, предаде Франс прес.

На пресконференция след срещата с Обама Порошенко от своя страна увери, че е готов да направи всичко за мирното уреждане на конфликта в страната си, предаде ИТАР-ТАСС.

"Аз, президентът на Украйна Петро Порошенко, решително се обявявам за мир", заяви президентът на английски в отговор на въпрос на журналист от руската агенция.

"Готов съм за направя за това всичко необходимо в политическата, икономическата и социалната области", добави той.

На въпрос на американски журналист дали е искал от Обама доставки на тежки въоръжения Порошенко отговори: "Помолих за засилване на сътрудничеството в областта на сигурността и получих положителен отговор".  

По-рано пред Конгреса на САЩ Порошенко призова за още помощ срещу Русия и в борбата с проруските сепаратисти.

Присвояването през март на този украински полуостров от Москва, което международната общност не признава, "се превърна в едно от най-циничните предателства в съвременната история", каза Порошенко, аплодиран от американските конгресмени.

Украинският президент подчерта в речта си пред двете камари на Конгреса, че ако Русия не бъде спряна, ще постави под заплаха сигурността в света.

Военните взаимоотношения

Ръководството на Украйна осъзнава, че в момента не може да настоява за влизане в НАТО, но не изключва тази възможност в бъдеще, предаде ИТАР-ТАСС. 

"Достатъчно сме учтиви да не молим за членство в НАТО сега, но тази мисъл не ни напуска", заяви украинският президент вчера пред Атлантическия съвет на САЩ.

Порошенко настоя САЩ да предоставят на Украйна "специален статут на сигурност и отбрана" - най-високата възможна степен на обвързаност с държави, които не са членки на НАТО.

Вашингтон засега не планира да предостави на Украйна статут на основен съюзник на САЩ извън НАТО, каквато молба бе отправил Киев, призна Порошенко.

"Президентът Обама ми отговори с "не". Той каза, че нивото на сътрудничеството в отбраната и сигурността между САЩ и Украйна е значително по-високо от характерното за сътрудничество с един основен съюзник извън НАТО, каквото има примерно Аржентина", поясни украинският лидер.

Киев разчита Вашингтон да го подпомогне в обучението на украинските въоръжени сили, а също и с най-нова военна техника.

"От САЩ бихме желали да получим военни инструктори, програми за подготовка и екипиране, радари, модерни средства за свръзка, системи за сигурност - каза той. - Имаме дълъг списък от възможности за сътрудничество. И ви уверявам, че видяхме потвърждения за всичко това."

"За нас е жизнено необходимо сътрудничество със САЩ в модернизацията на украинската армия", подчерта държавният глава.

"Украйна отново ще получи от САЩ практическа помощ - като цяло "това са 240-те милиона долара, които вече пристигнаха, и един милиард долара финансови гаранции", заяви Порошенко.