Руският президент Владимир Путин трябва да накара сепаратистите да сътрудничат при разследването на инцидента, добави той в специално изявление в Белия дом, цитирано от световните агенции.

 Той посочи, че съобщенията за бунтовници, които боравят неподходящо с тела на жертви, са оскърбление към хората, които са загубили свои близки.

"Такова поведение няма място в световната общност", заяви Обама.

Връщането на телата на жертвите на семействата им и установяването какво точно се е случило, е най-малкото, което можем да направим", каза той.

Ако Русия продължи да нарушава суверенитета на Украйна, Москва само ще се изолира още повече и ще понася все по-тежка икономическа цена, заяви президентът на САЩ.

Първият приоритет за САЩ е да се съберат останките на загиналите при катастрофата и да се изясни какво е станало, заяви още Обама.

Той смята, че опълченците възпрепятстват достъпа до мястото на катастрофата, а това "поражда въпроси, че те нещо крият".

Доколкото Русия има голямо влияние върху опълченците, "Русия и президентът Путин носят пряка отговорност "да бъде извършено пълно и обективно разследване, твърди още Обама. "САЩ все така предпочитат дипломатическото решение" за Украйна, посочи още той.

Руският президент Владимир Путин обеща, че от своя страна Русия ще направи всичко, което от нея зависи, за да премине конфликтът в Източна Украйна, да премине сегашната военна фаза във фазата на обсъждането на масата за преговори с мирните и изключително дипломатични средства.

Той призова трагедията с малайзийският самолет да не се използва за политически цели.

"Със сигурност може да се каже, че ако на 28 юни бойните действия в Източна Украйна не са били възобновени, тази трагедия сигурно нямаше да стане", заяви още руският държавен глава.