Демонстрацията бе организирана от Арменския комитет в Съединените щати, организиращ отбелязването на 100-годишнината от избиването на до 1,5 милиона арменци, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

Ден по-рано хиляди протестиращи излязоха по улиците на редица американски градове с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид.

Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа да произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", казаха участници в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие повече от 50 хиляди души.

Какво каза Обама

Президентът на САЩ Барак Обама обеща солидарност с арменците, но не назовава "геноцид" събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Избиването на арменци в Османската империя през 1915 г. „е първото масово убийство през 20 век“, каза Обама.

По време на президентската кампания Барак Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв. Като президент обаче той избягва това определение, преди всичко заради Турция, ключов партньор на Вашингтон и съюзник от НАТО.

Армения и много други страни са категорични, че арменците са били подложени на геноцид през Първата световна война. Турция, наследница на Османската империя, отрича.

Израел направи жест

Израелският президент Реувен Ривлин се срещна вчера с лидерите на арменската общност в Израел по повод стогодишнината от избиването на арменците, предаде Франс прес, отбелязвайки, че това се случва за първи път в страната, която не признава съществуването на арменския геноцид.

"За първи път израелски президент отбеляза масовото избиване на арменския народ заедно с арменската общност на Израел", се казва в комюнике на президентството.
 
"Арменският народ бе първата съвременна жертва на масово убийство", заяви Рилин, цитиран от Франс прес и БТА. 

Реакции от Анкара

Турското външно министерство първо разкритикува остро изявленията на руския президент Владимир Путин относно арменския геноцид, а по-късно ведомството излезе с две критични декларации и срещу президента на Германия Йоахим Гаук и американския президент Барак Обама.
 
В декларация срещу Гаук турското министерство на външните работи разкритикува думите на Гаук, с които той за първи път призна за извършването на арменски геноцид и добави, че съвместната отговорност за извършването му носи и Германия, съюзник на Османската империя през Първата световна война.

Германският президент няма никакво право да обвинява турската нация в престъпление, което тя не е извършила, се казва в изявлението на външното министерство.

Турската история и идентичност са неделима част от турско-германското общество. Членове на тази общност няма да запазят мълчание пред опитите да се поставя под въпрос тази идентичност.

Турският народ няма да забрави и няма да прости думите на президента Гаук, се посочва в изявлението.
В Германия живеят около три милиона турци.
 
В друга декларация външното министерство разкритикува също и президента Обама, който грижливо избегна използването на думата геноцид, говорейки за събитията отпреди 100 години, но използва понятието масово избиване. Отхвърляме всякакво дискриминационно и пристрастно понятие, формулирано от правосъдието, се казва в изявление на външното ведомство, в което гледната точка, защитавана от Обама, е определена като "едностранна".

Турското министерство на външните работи привика българския посланик в Република Турция и изложи официалните виждания на Анкара за събитията, станали повод за решението на българския парламент, както и за начина и последствията от неговото приемане.

В отговор българският посланик Красимир Тулечки разясни характера и смисъла на декларацията, приета с голямо мнозинство от Народното събрание, както и факта, че тя не е насочена срещу съвременна Република Турция.

АНКЕТА: Кой е коректният термин за избиването на арменците?