Това заяви бившият губернатор на Аляска Сара Пейлин на конференция на консервативните американски политици в Нашънъл Харбър, Мериленд, пише британският в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Пейлин обвини президента, че не е направил достатъчно за да предотврати разрастването на ислямистката групировка.

Когато войските на САЩ се изтегляха от Ирак, някои съветници препоръчваха да се запазят известни американски сили в страната.

"Възходът на "Ислямска държава" е пряко следствие от отказа на администрацията да се вслуша в това предупреждение", цитира в. "Индипендънт" думите на бившата кандидатка на Републиканската партия за вицепрезидент през 2008 година.

"Близкият изток е барутен погреб и се пука по шевовете", добави Пейлин.

По думите й екстремистите контролират повече територии, отколкото преди началото на войната срещу тероризма.
 
"Обама смята, че можем да съжителстваме мирно с тези главорези", но единственото, което пази САЩ, е американската армия, заяви тя.

Според Пейлин САЩ могат да се справят с "Ислямска държава" с военна сила, "също както са избили нацистите", отбелязва "Блумбърг".

Британският в. "Гардиън" пише, че на същата конференция губернаторът на Уисконсин Скот Уокър обеща, че е готов да се справи с "Ислямска държава", ако бъде избран за президент на изборите през 2016 година.

Борбата с профсъюзите в неговия щат го е подготвила за подобни конфликти, заяви губернаторът.
 
"Ако мога да се справя със 100 000 протестиращи, мога да направя същото и с цял свят", увери Уокър консерваторите, макар че по-късно му се наложи да обясни в интервю, че не е сравнявал профсъюзите с терористите, а просто е използвал най-близката си база за сравнение.
 
Уокър е новата изгряваща звезда на Републиканската партия, заключава в. "Ню Йорк таймс".