Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, в която мнозинство имат републиканците, прие резолюция, с която се дава възможност Обама да бъде привлечен под съдебна отговорност за превишаване на пълномощията му за реформата в здравеопазването.

Решението беше подкрепено от 225 конгресмени от Републиканската партия, против гласуваха 201 демократи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. То позволява на юристите от Камарата да подготвят необходимите юридически документи срещу Обама още по време на петседмичната ваканция на Конгреса, която започва в петък.

Очаква се съдебният иск срещу Обама да се позове на обвинението, че той е надвишил изпълнителните си правомощия, като е внесъл едностранно промени в законодателните актове за реформа в здравеопазването, известна като Обамакеър.

Републиканците обвиняват Барак Обама в превишаване на правомощията и в други области като имиграционната политика и гей браковете, но решиха да се ограничат до здравеопазването, посочва Ройтерс. Демократите смятат действията им за завоалиран опит за импийчмънт на президента.

Най-общо за "Обамакеър" ("грижата на Обама")

От началото на 2014 г. всеки американец има здравна застраховка. Дотогава в САЩ е имало 40 млн. неосигурени. Противниците на "Обамакеър" твърдят, че с това задължение се въвежда нов данък.
Забранява се отказът на осигуряване заради съществуващи болести, което е било честа практика.

Според някои оценки всеобщото здравно осигуряване ще струва на федералния бюджет около $1,7 трилиона през следващото десетилетие под формата на различни помощи и субсидии.