Американският държавен глава се срещна днес в Париж с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде Асошиейтед прес.

Барак Обама заяви, че Турция е съюзник в НАТО и има правото да се защити. Той посочи, че САЩ са заинтересовани от засилването на военните отношения с Турция.

Президентът на САЩ подчерта, че групировката "Ислямска държава" е общ враг и призова Турция и Русия да се съсредоточат върху него.

"Разговаряхме за начина, по който Турция и Русия могат да работят за намаляване на напрежението. Както казах на г-н Ердоган, всички ние имаме общ враг, това е "Ислямска държава" и бих искал да съм сигурен, че ще се съсредоточим върху тази заплаха", каза Обама, цитиран от АФП.

Президентът на САЩ говори и във връзка с бежанската криза, която възникна заради гражданската война в Сирия. Той похвали Турция за великодушното приемане на сирийски бежанци.

"Разбира се, искаме да намерим решението за напрежението между Русия и Турция по дипломатически път. Нашият стремеж е нещата да не се влошават повече, дори напротив – да се върнем към мира и към приноса за установяването му в целия регион", каза на свой ред Ердоган.

Вчера американският държавен глава се срещна и с руския си колега Владимир Путин, като двамата обсъдиха ситуациите в Сирия и Украйна. Не станаха ясни детайли от разговора, свързани със свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турските ВВС миналата седмица.

По-късно Путин, отново от Париж, заяви, че Турция е свалила СУ-24, за да осигури безопасни доставки на незаконен петрол от "Ислямска държава".

Реджеп Ердоган отговори, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала нефт от терористите в Сирия.

Двамата президенти обаче не се срещнаха в рамките на международната конференция за климатичните промени във френската столица, в условията на все по-задълбочаващ се скандал между Русия и Турция.

След свалянето на бомбардировача Русия наложи икономически санкции срещу Анкара, които спират общи проекти и ограничават търговските и туристическите връзки.