Затворник, който изразил симпатии към "халифата" на "Ислямска държава" и възнамерявал да убие Барак Обама, когато той бе президент на САЩ, бе осъден на 37 месеца затвор от федерален съд в Бостън, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

През 2015 г. Алекс Ернандес, сега на 32 години, привлякъл вниманието, като обсъждал намерението си да убие президента на САЩ. Тогава той бил в затвор в щата Масачузетс.

Властите внедрили агент, който се представил като човек, способен да осигури фалшиви документи за самоличност на Ернандес, защото той искал да напусне страната след извършване на убийството.

На срещи с агента през декември 2015 и февруари 2016 г. Ернандес заявил, че иска да нападне Белия дом.

Приелият исляма затворник обвинявал правителството, че представя за злодеи неговите "братя", които по думите му "се борят за създаване на структурите и законите на халифата в Близкия изток", съобщи федералната прокуратура.

"Ако нападнете главата, останалото ще се срине", казал той. Той уточнил, че иска да ходи на уроци по стрелба, за да може да стреля "като снайперист" и да изучи боравенето с експлозиви, за да заложи бомби близо до обществени сгради и "да предизвика хаос" докато изпълнява плана си.

Ернандес ще излежава 37-месечната присъда заедно с предишна присъда от 5 до 8 години затвор за незаконно притежание на оръжия и притежание на наркотици.