Бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност, който в САЩ е обвинен в шпионаж и избяга в Русия, твърди в интервю за британския вестник "Гардиън", че разкритията му са били благотворни за Съединените щати, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Да, има закони, които изискват някои неща, но може би затова го има и правото на помилване - за изключенията, които изглеждат на пръв поглед незаконни, но ако ги погледнеш от морална, от етична гледка точка, от гледна точка на резултатите, изглеждат необходими, и то жизнено необходими", казва Сноудън във видеоинтервю от няколко минути, публикувано от "Гардиън".

"Мисля, че ако хората преценят положителните ефекти, става ясно, че от 2013 г. законите в нашата страна се промениха. Конгресът, съдилищата и президентът, всички промениха политиката си след тези разкрития. Наред с това няма нито едно публично доказателство, че някой е пострадал от тях", добавя той.

През юли Белият дом отхвърли поисканото с петиция помилване за Сноудън, който през 2013 г. разкри измеренията на американския електронен шпионаж.

"Едуард Сноудън трябва да се върне в САЩ, за да бъде изправен пред съда, а не да се крие зад авторитарен режим. Сега той бяга от последиците на действията си", заяви президентската съветничка по вътрешната сигурност и борбата с тероризма Лиза Монако.

Сноудън открадна огромен брой секретни документи, докато работеше за Агенция за национална сигурност. В САЩ той може да бъде осъден на 30 години затвор.