Това разказва служител на пакистанското разузнаване за Би Би Си. Сред оцелелите са една от жените на Бин Ладен, дъщеря му, която е на 12 или 13 години, и 8 или 9 деца, които, изглежда, не са на терорист номер едно.
Оцелялата съпруга е разказала, че са се преместили там от няколко месеца (щатски представители заявиха вчера, че Осама е живял там пет или шест години).

Служителят казва, че пакистанските служби са изпаднали в неловко положение.
Президентът на Пакистан призна по-рано днес, че неговите сили за сигурност са били изключени от операцията на САЩ по убийството на Осама бин Ладен. Но той не успя да разсее въпросите за това как лидерът на Ал Кайда е могъл да живее необезпокояван близо до столицата Исламабад, съобщи Ройтерс.

Откритието, че Бин Ладен се е крил в лагер близо до гарнизонния град Аботабад (на 50 км от Исламабад) с години, накара много американски сенатори да поискат преразглеждане на милиардите долари помощ, които Вашингтон изпраща на ядрената сила Пакистан. Убежището на Осама е само на няколкостотин метра от Военната академия на Пакистан.

Но източникът на Би Би Си твърди, че пакистанските сили са го атакували през 2003 г., когато то се е строяло, а после е "изчезнало от радарите им".

Вчера, потвърждавайки новината за убийството на Бин Ладен, американският президент Барак Обама заяви, че Пакистан е помогнал на САЩ да стигне до терорист номер едно. По-късно обаче стана ясно, че информация за операцията не е споделена с Пакистан.

"Той не беше никъде, където ние предполагахме, че би трябвало да е", оправда се днес президентът Асиф Али Зардари в статия за "Вашингтон Пост".

"Макар, че събитията в неделя, не бяха съвместна операция, десетилетието на сътрудничество и партньорство между САЩ и Пакистан доведе до елиминирането на Осама бин Ладен като продължаваща заплаха за цивилизования свят". Зардари твърди, че неговата страна все пак е помогнала на американците да идентифицират куриера на „Ал Кайда”.

Дори медиите в Пакистан обаче заеха твърда линия по въпроса, отбелязва Ройтерс. Пакистанските телевизионни канали излъчиха записи от изказвания на премиера Юсуф Раза Гилани, който отрича бин Ладен да е в страната.

Сенаторите в САЩ са още по-гневни.
"Нашето правителство е във фискално бедствие. За мнозина е проблем да даваме помощи на страна, която няма намерения да ни подкрепя напълно", коментира сенатор Даян Фейнщайн.

Американският конгрес е одобрил общо 20 млрд. долара за Пакистан под формата на директни помощи и възстановяване на военни разходи.

Междувременно стана ясно, че САЩ са затворили за граждани дипломатическите си представителства в Пакистан.

Телевизия ABC разпространи видео от вътрешността на постройката, в която бе убит бин Ладен. Предупреждаваме, че кадрите не са подходящи за деца и хора с лабилна психика.