Той призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост", каза 55-годишният президент демократ, който след дни ще отстъпи поста на републиканеца Доналд Тръмп.

Прощалната реч на Обама в Чикаго бе рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза Асошиейтед прес.

Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".

САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи".

"Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година. "Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама.

Президентът защити политическото си наследство

Барак Обама защити политическото си наследство и предупреди за заплахи за демокрацията в последната за своето управление реч, пише "Индипендънт".

Британският всекидневник е цитиран в кратък обзор на БТА.

"Скъпи американци, за мен беше честта на живота ми да ви служа. И няма да спра да го правя" - тези думи изтъква "Индепендънт".

Обама се обърна към Америка за последен път с емоционална реч за сбогуване, отбелязва "Гардиън".

Изданието посочва, че приключващият управлението си президент по трогателен начин е отдал почит на първата дама Мишел Обама, наричайки я "съпругата, майката на моите деца и най-добрия ми приятел".

"Вашингтон пост" определя словото на американския президент като "силно" и отбелязва, че в него той призовал да се създаде по-оптимистична визия за бъдещето в страната, която никога не е изглеждала толкова поляризирана политически.

За "Ню Йорк таймс" речта е била изпълнена с носталгия и същевременно с надежда.

"Уолстрийт джърнъл" посочва като ключово послание на Обама към американците призивът за единство и единодействие и откроява думите му за съществуваща заплаха от външни сили и вътрешно напрежение в САЩ.

Обама призова американците да защитят демокрацията си, пише в заглавие "Файненшъл таймс".

В последната си реч президентът е предупредил за опасността от явления като политическото противопоставяне и икономическото неравенство, а също и от проблемите с междурасовите отношения.

"Файненшъл таймс" посочва, че бъдещето на политическото наследство на Обама е доста несигурно. Новият президент републиканец и съпартийците му, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, се готвят да премахнат някои ключови елементи от него.