Смъртта на млад чернокож мъж, убит от полицейски куршуми, предизвика сериозни вълнения, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ясно е, че огромна част от хората протестират мирно", подчерта Обама на пресконференция в Белия дом и призова силите на реда към сдържаност.

Вижте снимки от протестите>>>

Президентът каза, че прибягването към военните от Националната гвардия, която влезе в града вчера по искане на губернатора на щата, трябва да бъде "ограничено".

"Ще следя през следващите дни за това тя да помага, а не влошава ситуацията във Фъргюсън", предупреди той.

Обама отправи предупреждение и към демонстрантите, които са прибягнали към насилие.

"Въпреки че разбирам страстите и гнева, породени от смъртта на Майкъл Браун, да грабиш магазини или да нападаш полицията единствено ще допринесе за нажежаване на напрежението. Това повече подкопава справедливостта", заяви президентът.

Американският президент каза, че ще се опита да говори и действа предпазливо по въпроса, докато тече разследването.

Той повдигна въпроса за расовото неравенство в САЩ и допълни, че има дълъг път за извървяване с общностите, "които често се оказват изолирани, без надежда и икономически перспективи".

"В много общности младите цветнокожи има по-голяма вероятност да свършат в затвор или пред съда, отколкото да влязат в университет или да си намерят добра работа", подчерта той.

"Постигнахме изключителен, но не и достатъчен напредък", заяви Обама, който се върна във Вашингтон, прекъсвайки за два дни ваканцията си на остров Мартас Винярд в Масачузетс.


Въпреки призива на президента полицията за пореден път използва снощи сълзотворен газ. Полицаите, в снаряжение за борба с безредиците и подкрепени от брониран автомобил и хеликоптер, наредиха неколкократно на събралите се демонстранти да се разпръснат. Малко след 23 ч. местно време те изстреляха гранати със сълзотворен газ, което принуди множеството да се разпръсне.