Той заяви, че няма да е лесно да бъде изкоренена въоръжената групировка от Ирак и Сирия, предадоха Ройтерс и БТА.

Обама, който нареди въздушни удари срещу въоръжената групировка в Ирак, и който може да ги разшири и в Сирия, каза, че ще направи каквото е необходимо, за да преследва тези, които вредят на американци.

"Да бъде изтръгнат тумор като ИДИЛ няма да е лесно и няма да е бързо", заяви той, имайки предвид употребявания от САЩ акроним за "Ислямска държава".

Същевременно американски представители и роднини съобщиха, че групировката "Ислямска държава" държи млада американка за заложник в Сирия от миналата година, предаде Асошиейтед прес. Тя работела за няколко организации за хуманитарна помощ, когато била отвлечена. Американското правителство и семейството на жената поискаха днес тя да не бъде назовавана по име поради съображения за нейната сигурност. Жената е сред трима заложници, за които се знае, че са в ръцете на "Ислямска държава" в Сирия.

Седем страни освен САЩ са обещали да предоставят оръжия на кюрдските сили, за да се борят те срещу групировката Ислямска държава в Северен Ирак. Това са Албания, Канада, Хърватия, Дания, Италия, Франция и Великобритания.

В понеделник ООН осъди джихадистката групировка „Ислямска държава” в Ирак заради „ужасни и масови” престъпления, включително екзекуции на затворници.

Междувременно Скотланд Ярд призова британците за помогнат за идентифицирането на "потенциални терористи". В съобщение, публикувано днес, британската полиция се обръща към "обществото, семействата и приятелските кръгове" с молба да сигнализират за хора, които се готвят да отпътуват в чужбина,
връщат се оттам или "показват признаци на радикализация". Вероятният британски произход на джихадиста, показан да убива американския журналист Джеймс Фоули в разпространеното преди седмица видео, изостри вниманието към екстремизма във Великобритания и Близкия изток, посочва Скотланд Ярд.

 Анкета: Трябва ли да има международен отговор на Ислямска държава?