Американският президент подчерта, че действията на новосформираната коалиция от САЩ и пет близкоизточни държави показват, че Америка не е сама в тази борба, предадоха световните агенции.

В коалицията, освен САЩ, участват Саудитска Арабия, Йордания, Бахрейн, Катар и Обединените арабски емирства.

Обама подчерта, че е горд, че САЩ се борят срещу ИД редом с тези пет държави и посочи, че съвместните усилия на тези страни са от жизненоважно значение както за сигурността на САЩ, така и за сигурността на Близкия изток и целия свят.

Президентът на САЩ обеща да извоюва още по-голяма международна подкрепа за борбата срещу ИД.

"Още веднъж държа да стане ясно на всеки, който заговорничи срещу Америка и вреди на американците. Няма да допуснем да има убежища за терористите, които застрашават нашия народ", заяви Обама.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви днес в писмо до Конгреса, че не е възможно да се определи колко ще продължат ръководените от САЩ операции срещу бойците на "Ислямската държава" в Сирия и Ирак.

Американското Централно командване съобщи, че САЩ са нанесли удари срещу джихадистите от бойни кораби в международни води в Червено море и северната част на Персийския залив. Изстреляни са 47 крилати ракети "Томахок". В операцията били използвани също дистанционно контролирани самолети и бомбардировачи.

Поразените цели включвали джихадисти, тренировъчни лагери, финансов център, оръжейни складове, автомобили и щаб-квартирата на ИД в град Ракка.

120 джихадисти са били убити, а 300 ранени
при въздушните удари на международната коалиция.

При въздушните удари срещу джихадистите в Сирия за първи път в бой е използван невидимият за радарите изтребител бомбардировач Ф-22 "Раптор", най-модерният военен самолет в американския въздушен арсенал, съобщи представител на Пентагона.

Франция заяви, че ще търси начини за освобождаване на своя отвлечен от ИД гражданин, но няма да спре участието си срещу джихадистите.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Турция е изявила желание да участва в ръководената от САЩ коалиция срещу ислямските бунтовници след освобождаването на 49 турски заложници. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна приветства водените от САЩ въздушни удари срещу ИД в Сирия и заяви, че Анкара може да предостави военна или логистична подкрепа за международната борба.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова САЩ и техните съюзници, започнали да нанасят въздушни удари по позициите на „Ислямска държава” в Сирия, да минимализират жертвите сред мирното население и да се съобразяват с нормите на международното хуманитарно право.

"Ислямска държава": Ще отвърнем на удара

Боец от "Ислямска държава" в Сирия заяви, че групировката ще отвърне на ръководените от САЩ въздушни удари и обвини Саудитска Арабия, че е позволила това да се случи.

Иранският президент Хасан Рохани пък заяви, че въздушните удари на водената от САЩ коалиция в Сирия са незаконни, тъй като не са одобрени или координирани с правителството в Дамаск.

Рохани каза, че американската политика към Сирия е объркана, защото от една страна е насочена срещу екстремистите, а от друга, се опитва да подкопае устоите на правителството на сирийския президент Башар Асад.

По-рано днес държавният департамент на САЩ съобщи, че е предупредил сирийските власти за ударите.

Междувременно Башар Асад заяви, че подкрепя действията на коалицията срещу екстремистите.