Президентът Барак Обама отново увери, че САЩ няма да пращат сухопътни войски в Ирак за борба срещу джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В реч във военновъздушната база Макдил в Тампа, щата Флорида, Обама подчерта, че въздушните удари ще са основният принос на САЩ в борбата срещу ИД, както и координирането на международната коалиция срещу тези екстремисти, в която по думите му вече влизат над 40 държави.

"Искам да бъда ясен. Намиращите се в Ирак американски сили нямат и няма да имат бойни задачи", каза Обама.

"Не можем да заемем мястото на арабските страни при обезопасяването на собствения им регион", изтъкна Обама.

Той посочи, че САЩ ще нанасят въздушни удари и ще помагат при обучението и екипирането на местните сили.

Изказването на Обама дойде ден след като председателят на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси допусна възможността в борбата срещу ИД да се включат американски сухопътни войски на изслушвания в Конгреса. Изказването му обезпокои някои демократи.

"Като ваш главнокомандващ няма да пращам вас и другите ни въоръжени сили да водите още една сухопътна война в Ирак", увери Обама военнослужещите от военновъздушната база Макдил.

От 8 август американските ВВС са извършили 167 набега срещу джихадистите в Ирак. 

Подкрепата за "Ислямска държава" онлайн е нараснала, откакто започнаха американските въздушни удари в Ирак, заяви пред комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите на САЩ директорът на ФБР Джеймс Коми, цитиран от Франс прес.

Броят на бойците на тази групировка в Сирия и Ирак е между 20 000 и 31 000 души, заяви на същото изслушване директорът на американския Национален център за борба с тероризма Матю Олсън.

Иран: Тероризмът не може да се пребори без саможертва

Иранският президент Хасан Рохани разкритикува отказа на САЩ да изпратят сухопътни войски да се бият с джихадистите от организацията "Ислямска държава", съобщи Франс прес.

Рохани каза в интервю за американската телевизия Ен Би Си, че срамните действия на групировката нарушават принципите на исляма, а "убийствата на невинни хора са равносилни на това да убиеш цялото човечество", предаде Ройтерс.

"Да не би американците да ги е страх, че ще има ранени и убити сред техните редици в Ирак? Възможно ли е да се пребори тероризмът без изпитание, без саможертва? Във всички регионални и световни конфликти печелят тези, които са готови на саможертва", каза Рохани.

Ирак: Няма да допуснем чужди сухопътни сили

Новият министър-председател на Ирак Хайдер ал Абади каза, че нито са нужни, нито са желани чуждестранни сухопътни войски в неговата страна в борбата срещу групировката "Ислямска държава", предаде Асошиейтед прес.

В първото си интервю за чуждестранна медия, откакто пое поста на 8 септември, Абади каза пред АП, че американските въздушни удари помагат за отблъскването на сунитската радикална група, но подчерта, че стъпване на чужд ботуш на терен изобщо не е въпрос на дневен ред.

"Не само, че не е необходимо. Не ги искаме. Няма и да го позволим. Точка."