Това е голяма промяна в неговата позиция по въпроса, която вероятно ще се хареса на неговия политически електорат и ще раздразни консерваторите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
"За мен е важно да продължа и да заявя, че според мен двойките от един и същи пол трябва да имат възможността да сключват брак", каза Обама.
Три дни по-рано вицепрезидентът Джо Байдън също в телевизионно интервю каза, че гей браковете не го притесняват.

Обама заявява за първи път открито позицията си по този въпрос, който разединява американците. Натискът върху президента да разясни вижданията си се увеличи, след като Байдън и други членове на правителството се обявиха в полза на еднополовите бракове.

Ей Би Си уточни, че Обама е изразил лично мнение и че все още подкрепя становището, че държавите са тези, които трябва да вземат решенията в тази област.

Организации, които се застъпват за правата на хомосексуалистите, приветстваха изявлението на Обама като "историческо", и изтъкнаха, че изразената от него подкрепа е "поредна огромна стъпка към осъществяването на обещаното в страната равенство".

Президентът подчерта в интервюто, че първата дама Мишел споделя неговото мнение. Той добави, че влияние върху позицията му са изиграли и дъщерите му Малия и Саша, които имат приятелчета, чиито родители са с еднополови бракове.

Същевременно кандидатът за президент от Републиканската партия Мит Ромни
потвърди, че е категорично против браковете между хомосексуалисти, предаде Франс прес.
Кандидатурата на Ромни за президентските избори на 6 ноември трябва да бъде утвърдена от партията му през август.

От своя страна кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг определи като "голям
поврат в историята на гражданските права в Америка" подкрепата
за хомосексуалните бракове от президента Барак Обама.

Европейският комисар по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом също приветства с думите "Yes, we can" (Да, ние можем) изразената от Барак Обама позиция в подкрепа на гей браковете, предаде Франс прес. ("Да, ние можем" беше предизборният лозунг на Обама преди четири години.)
"Да, ние можем" е написала еврокомисарката в Туитър.