На съвместна пресконференция след срещата им в двореца Херенхаузен край Хановер, президентът я похвали и за смелостта, задето е следвала твърда политика спрямо бежанската криза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Той заяви, че "по този въпрос тя е на правилната страна на историята", защото нейната политика "обединява хората, вместо да ги разединява". "Може би проявява емпатия, защото самата тя е израснала зад стена. Знам, че политическите последици са тежки", коментира Обама.

"През целия ми президентски мандат ти беше мой довереник. Искам лично да ти благодаря за приятелството", заяви Обама в рамките на двустранните преговори.

На съвместната им пресконференция президентът на САЩ използва прощалното си посещение в Германия, за да разсее обществения скептицизъм и в САЩ , и в Европа, спрямо трансатлантическата сделка, и изрази оптимизъм, че тя може да бъде финализирана до края на годината, отбелязва Асошиейтед прес.

"Безспорно е", подчерта Обама, че свободната търговия е "направила по-силна" американската икономика и също така е донесла огромни ползи на страните, които са се включили в нея.

По-рано президентът на САЩ бе посрещнат с военни почести пред замъка Херенхаузен в Хановер, където се състояха разговорите му на четири очи с германския канцлер Ангела Меркел.

Двамата лидери стояха един до друг, докато военен оркестър изпълни химните на двете държави. Шлос Херенхаузен, чиято история и огромни барокови градини датират още от 17 век, е реставриран, след като е разрушен през Втората световна война.

Протестът срещу ТТИП по-малоброен от очакваното

Около 200 души се събраха в Хановер на протест срещу Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП), за което преговарят САЩ и Европейския съюз, в деня на пристигането на Барак Обама, предаде ДПА.

Организаторите казаха, че са очаквали много повече хора на демонстрацията срещу проекта за споразумение за свободна търговия, предизвикал критики и от двете страни на Атлантика.

Участниците в проявата тръгнаха от центъра на града и се придвижиха към Конгресния център, където се открива Хановерския промишлен панаир.

Според полицията във вчерашните протести в града срещу проектоспоразумението са участвали към 35 000 души. Противниците на споразумението се опасяват, че то ще понижи стандартите за качество на стоките на общия пазар и обвиниха преговарящите в липса на прозрачност.