Драконовски мерки за сигурност бяха взети пред емблематичната Бранденбургска врата, където Обама и Меркел се изправиха на подиум пред хиляди хора.

В същото време в Брюксел хиляди хора протестираха срещу визитата на настоящия американски президент Доналд Тръмп.

Полицейски хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти, предаде АП, цитирана от БТА. Събитието бе организирано за отбелязване на 500 години от Реформацията.

Дебатът бе представен като първото "международно събитие на фондация "Обама".
След като похвали Меркел за "невероятната работа", която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери.

Той спомена възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света и каза, че "трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи".

Някои опозиционни политици отправиха критики, че с днешната изява на Обама, Меркел си е направила реклама преди парламентарните избори през септември, на които тя се бори за четвърти мандат на канцлерския пост.

Обама заяви в Берлин, че с германския канцлер Ангела Меркел са съкрушени след атентата, отнел в понеделник живота на 22 души в Манчестър. Обама заяви на сцената, поставена пред Бранденбургската врата, че сърцата им с Меркел са разбити заради загубата на човешки животи в Манчестър и че скърбят заедно със семействата на жертвите.

"Това е напомняне за съществуването на тази голяма заплаха, наречена тероризъм. Хората са способни да сторят зло на други само защото са различни", каза той.