Службите в Белгия вече са съставили списък с 828 радикализирани белгийци, 85 души от които произхождат от квартал "Моленбек" в Брюксел, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

Списъкът съдържа имената на четирима от терористите, осъществили кървавите атаки в Париж на 13 ноември. Двама от атентаторите вече са мъртви, другите двама остават в неизвестност.  Отговорност за атентатите пое групировката "Ислямска държава". Във френската столица загинаха 130 души, а над 350 души бяха ранени.

Белгийският премиер уточнява, че докато траят преговорите по обособяването на общоевропейско разузнаване и заради задръжките на някои държави от ЕС, Белгия ще се включи първоначално "в малка група страни", които обменят чувствителна информация.

Шарл  Мишел пояснява, че досега мнозина от терористите и радикализиралите се лица са били известни на отделни полицейски и разузнавателни служби. Липсата на достатъчен обмен на информация на национално и международно равнище е в основата на успеха на терористите.

Чистка на радикализирани служители

Белгийските медии съобщават, че в градския транспорт на Брюксел е започнала чистка на радикализирани служители. Засега са уволнени по-малко от 10 души, но техни колеги свидетелстват, че в дружеството ясно са оформени групите на ислямистите. По техните думи радикализираните служители говорели единствено за ислям, закъснявали от разписанията, ако е настанало време за молитва и не общували с жени. За няколко служители на градския транспорт в Брюксел е установено, че са пътували до Сирия в дни на годишен отпуск или на отпуск по болест.

Единственият оцелял атентатор от Париж също бе работил в депо на брюкселския градски транспорт, откъдето бил уволнен заради чести неоправдани отсъствия от работа, допълват местните медии.

В последните месеци белгийските медии съобщиха, че радикализирани мюсюлмани са били засечени в редиците на армията, сред служителите в атомните централи, както и на летището в Брюксел.

Обама отдаде почит пред жертвите в Париж

Президентът на САЩ Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд почетоха паметта на 130-те жертви на атентатите в Париж от 13 ноември, съобщиха световните агенции.

Обама пристигна малко преди полунощ в Париж, за участие в откриващата се днес световна конференция за климата.

От летището Орли президентският кортеж се отправи направо към концертната зала "Батаклан", където 90 души бяха избити от джихадистите.

Към Обама се присъединиха Оланд и кметът на Париж Ан Идалго. Всеки от тях постави по една роза на импровизирания мемориал пред сградата.