Това предадоха световните агенции, като се позоваха на публикация във в. Ню Йорк таймс".

Това решение осигурява на американските военни, които ще останат в Афганистан, директна роля в сраженията. То е било взето по време на среща на Обама със съветниците си по националната сигурност, състояла се неотдавна, предаде БТА.

През май Обама заяви, че американските военни няма да имат бойна роля в Афганистан през 2015 г.

Предвижда се в Афганистан да останат 9800 американски военни, които ще обучават афганистанските си колеги и ще преследват единствено "останките" от Ал Каида, заяви тогава Обама.

Новото решение на президента обаче позволява на американските сили да извършват операции срещу талибаните и други бунтовнически групи, представляващи заплаха за американските военни или за афганистанското правителство.

Решението освен това позволява на САЩ да извършват въздушни удари в подкрепа на афганистанските сили по време на бойни мисии.

Решението дава също така възможност на американските военни от време на време да придружават афганистанските военни в операции срещу талибаните. Американският вестник не пояснява дали новото решение означава увеличаване на броя на американските военни, които ще останат в Афганистан идната година, посочва Ройтерс.

Според Асошиейтед прес решението няма да доведе до увеличаване на броя на предвидените за оставяне в Афганистан военни. Според вестника решението на Обама е взето след сериозни дебати, посочва ТАСС.

Редица съветници на президента не искали американските военнослужещи да се противопоставят на талибаните, а да действат само в рамките на контратерористични операции против Ал Каида. Пентагонът обаче настоявал, че на военните трябва да бъде разрешено да атакуват и талибаните и мрежата Хаккани и други групировки в случай на получени разузнавателни данни, че екстремистите са заплаха за американските сили в Афганистан, посочва ТАСС.

Талибаните сега са много повече от бойците на Ал Каида в Афганистан, припомня Асошиейтед прес.