Барабани и гайди звучаха над Кота Нула в Ню Йорк, след което бе изпълнен химнът на страната.
"Нито една друга трагедия не е наранявала толкова дълбоко. Нито едно друго място не е така изпълнено с нашето състрадание, нашата любов и солидарност." С тези думи кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг се обърна към присъстващите.

Обръщението на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг бе прекъснато точно в 8.46 местно време (15:46 ч. българско време) - точният час, в който преди девет години първият самолет, отвлечен от терористи, се вряза в северната кула на Световния търговски център. 

Съединените щати никога няма да бъдат във война с исляма, заяви американският президент Барак Обама на церемонията във Вашингтон. Той предупреди, че е "напълно възможно (мюсюлмански екстремисти) да се опитат да предизвикат конфликти между нашите вероизповедания", но даде да се разбере, "че като американци, ние не сме и никога няма да бъдем във война срещу исляма". "Не религията ни нападна на този ден от септември (преди девет години). Това бе Ал Каида. Жалка група хора, които изопачават религията", подчерта той.

Обама положи венец в столицата Вашингтон на мястото, където в Пентагона се разби един от четирите отвлечени самолета. На церемонията присъстваха най-висшият американски военен - адмирал Майкъл Мълън и членове на семействата на 184-мата души, които загинаха, когато пътнически самолет, отвлечен от атентатори самоубийци, се разби в сградата на Пентагона.

Трета церемония се проведе в град Шанксвил, щата Пенсилвания, където на 11 септември 2001 г. падна на земята четвъртия отвлечен самолет по полет 93, чийто пътници влязоха в схватка с терористите и не им позволиха да бъде поразена набелязаната цел - Белият дом или Капитолия. Тогава загинаха 40 пасажери и членове на екипажа.  Лора Буш, която бе първа дама на САЩ по време на атентатите на 11 септември 2001 г., се присъедини към настоящата първа дама Мишел Обама на възпоменателна церемония.
"Нека споменът за тези, които дадоха тук живота си, продължи да бъде вдъхновение за вас и вдъхновение за всички в Америка", каза Мишел Обама. Тя благодари на Лора Буш, че е помогнала на страната да преодолее последиците от атентатите на 11 септември.

На 11 септември 2001 г. 19 ислямски терористи, принадлежащи към терористичната мрежа Ал Кайда, отвлякоха 4 пътнически самолета и разбиха 2 от тях в интервал от 18 минути в двете кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Кулите се сринаха до основи. Терористите разбиха третия самолет в Пентагона, а четвъртият падна в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказаха съпротива. В атентатите загинаха близо 3000 души.

Честванията съвпаднаха с напрежението, предизвикано от плановете за строеж на ислямски център до Кота Нула, както и с призивите за изгаряне на Корана. Роднините на много жертви протестират срещу плановете за центъра на точно на това място, но има и такива, които твърдят, че не слагат знак за равенство между исляма и тероризма, предават световните агенции.
Пастор Тери Джоунс заяви, че неговата църква няма да изгори Корана, каквато закана отправи по-рано. Той каза, че е получил уверение от имам във Флорида, че центърът ще бъде преместен (нещо, което инвеститорите отрекоха по-късно). Намерението му предизвика масови протести сред мюсюлманите по света, като бе заклеймено и в САЩ.
Представители на малка християнска група все пак скъсаха няколко страници от Корана пред Белия дом в разгара на отбелязването на деветата годишнина от атентатите на 11 септември. Един от тях прочете десетина пасажа от свещената за мюсюлманите книга, които изтълкува като призиви за омраза към християни и евреи. След това той откъсна няколко страници от джобно издание на Корана.