Недоволството им е заради решението на правителството от края на миналата година, позволяващо строителство на втори кабинков лифт в Пирин.

Вижте снимки >>>

Демонстрации са насрочени в 10 български града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Свищов и Свиленград.

Най-масов бе протестът в София, където участниците настояха да бъде спряно строителството в Пирин. Начело на шествието беше платно с надпис: „Пирин е в беда, спасете го сега”, предаде bTV.

Протестиращите настояват за оставката на екоминистъра и да се спазват законите в страната.

Протестиращите срещу промяна на устройствения план на парк „Пирин“ затвориха движението на кръстовището на „Орлов мост“ в София. Затварянето на движението не беше планирано в плана на протеста.

В Пловдив стотици се събраха пред общината. Във Варна повече от 150 души се събраха пред сградата на общината. Те издигнаха плакати „Пирин е на всички” и „Нашето богатство е Пирин”.

Според защитниците на Пирин правителството е погазило над 1000 писмени становища и над 100 хиляди писма от граждани от цял свят в защита на Националния парк.

На контрапротест в Симитли пък излязоха подкрепящите новата въжена линия в курорта. Контрапротест организираха и в Поморие.