На последното си заседание МС вчера е решил договорът за предоставяне на концесия на компанията "Юлен" за ски зоната над Банско да бъде променен, като се уточнява площта на концесията.

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева не успя да каже каква е територията й. По думите й МС е решил и спорове за собствеността на земя и съоръжения в рамките на ски зоната, които не са собственост на "Юлен". Концесионната такса скача един и половина пъти.

"Решението не бе оповестено официално, все още няма информация какво точно съдържа, но природозащитниците подозират, че Министерският съвет е потвърдил, противно на закона, увеличаването на териториите, обхванати от концесионния договор", каза съпредседателят на "Зелените" Андрей Ковачев пред БНР.

По думите му решението е доста изненадващо и такова изменение на договора не може да се прави, освен ако няма обстоятелства, свързани с националната сигурност, общественото здраве или обстоятелства, свързани с опазването на самата защитена територия.

"В последния момент, по тъмни доби да вземеш такова решение в полза на концесионера е, за да не може да бъде предотвратено едно правно нарушение", добави Ковачев.

Според него става дума за 65 декара, неправомерно надвзети от държавата.
По думите му не е било плащано на държавата и в момента те се подаряват на тази фирма, която ги ползвала.

Ковачев призова да се намеси прокуратурата.

Той добави, че "протестът е задължителен".

"Много важно е министърът на околната среда и водите да разбере, че върху него се фокусира отговорност и той не трябва да подписва това решение. Тя е и наказателна отговорност. Това е незаконно решение. Ние ще го преследваме за тази отговорност, ако подпише решението", обясни съпредседателят на "Зелените".

Природозащитни организации често подават жалби срещу "Юлен". Зелените организации са срещу застрояване в района на Банско. Местните пък многократно излизаха на протести с искания за още един кабинков лифт и по-широка ски зона.

Сегашният план за управление на парк "Пирин" не позволява ново строителство в планината. В момента обаче се работи по нов план.