Банско трябва да е бутиков, кокетен курорт, заяви в интервю за Дир.бг Никола Вапцаров, хотелиер в курортния град и потомък на известния български поет. 

- В четвъртък се стяга нов протест срещу втория кабинков лифт на Банско. Днес премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент даде гаранции, че освен втория лифт керемида нямало да се сложи повече, както и че няма да има незаконна сеч. Достатъчни ли са уверенията на премиера, какво е Вашето мнение трябва ли да бъде променен плана за парк Пирин?

- Като цяло аз съм "за" втория кабинков лифт. Подкрепям новото предложение на Боян Петров, защото то позволява втори кабинков лифт, но същевременно ограничава мераците за незаконно разширяване на ски-зоната и на увреждане на природата.

Г-н Борисов може да дава гаранции, че няма да има незаконна сеч, но самата държава показва, че тя е неспособна да опази горските масиви от незаконна сеч. Ако се намали нивото на защита, както го иска Община Банско и концесионера "Юлен АД", това само ще даде по-голяма предпоставка на горските стражари да си гледат работата през пръсти. Проблемът е, че никой не може да гарантира, че няма да има незаконна сеч, ако самото решение на Министерски съвет е неясно и не описва конкретно точно какво ще се прави. За това подкрепям предложението на г-н Петров, защото то реално погледнато предоставя една добра алтернатива.

По този начин зимният спорт ще се развие в рамките на ски-зона Банско, хем Националния парк ще остане непокътнат и природата ще бъде запазена.

- Защо трябва да има промяна на плана на Национален парк Пирин?

- Когато става дума за такъв природен ресурс трябва да се дефинират много ясно текстовете, които касаят този статут. Не може да се остава една "врата в полето". На практика решението на МС от 28 декември 2017 г. е една "врата в полето". Неясно се описват всички възможни интервенции в рамките на парка и с малко повече желание може да изникнат и небостъргачи, ако ги изкарат, че са за спортни цели. Трябва да бъдат описани рестриктивно дейностите. Даже и да се знаеше кой е инвеститора и парите да са с изяснен произход, пак не може да се позволи в един национален парк безметежно човек да си преценява кое е спортно съоръжение и кое не. Като изсечеш веднъж гората, ходи обяснявай дали това е ски – съоръжение или не е или водохващане ли е, как ще го дефинират. Това е проблемът. В България сме се доказали с действията на подмушване. 

- Искането на Боян Петров е да има още една въжена линия, но да не се разширяват сегашните писти, а и в годините да се дадат гаранции, че няма да бъдат прокарвани други такива. Дали пък няма да ви обвинят, че отново пречите на туризма?

- Не виждам защо да се спира развитието на туризма в Банско. Вторият кабинков лифт е важен, за това да няма опашки от хора. Макар, че за мен лично при по-добра организация, опашките могат да бъдат избегнати и сега - поне с 40%-50% може да бъде подобрено извозването на туристи. Самите "Юлен" са го доказали при провеждането на световните купи. Тогава Банско е пълно, а опашки няма. Реално погледнато, критичните дни са не повече от пет уикенда в годината. Всичко е въпрос на организация.

Аз съм за развитието на туризма и също бих искал Банско да стане по-добро място за отдих, но един от големите проблеми на града не е втората кабинка, а е инфраструктурата в самия град, липсата на канализация, на достатъчно мощно електрозахранване, разрушените и разбити улици, недовършените сгради. Това е нещото, което общината трябва да обърне внимание, за да направи Банско по-добър град за отдих. Иначе, ако ще и десет кабинки да направят, Банско ако е една кочина, ще идват само най-евтините туристи. 

„Юлен“ до сега не е предложил нито веднъж някакво улеснение на хотелиерите, за да можем да работим по-лесно с лифта. Примерно няма вариант ние да продаваме карти, няма вариант онлайн да се зареждат карти, както е в Боровец, няма вариант да се организира допълнително извозване с бусове. Поставят се хиляди рестрикции на хотелиерите и се обяснява, че всички проблеми ще се решат, "ако еколозите не ни закачат".

Аз смятам, че еколозите са едни безпристрастни хора, които обичат планината и в крайна сметка се грижат отвъд моментната печалба, която всеки гони в туристическия бранш в Банско. Тя по-скоро касае законността на решенията на институциите в България, монополизма, който се установява в Банско, феодализма, който се заформя, закрепостяването на банскалии.

Пак ще кажа, нека да я има втората кабинка, но ако не се решат проблемите в града, няма да се промени нищо за бизнеса в Банско.

Бил съм в много курорти във Франция, Австрия. Но в Шамони не могат да се видят блокове, каквито има в Банско. Нали трябва да се стремим към висока принадена стойност на туристическия продукт. Докато тази индустриализация и тази масовост сваля реално погледнато цените надолу. Това е смисъла на индустриализацията – масов туризъм, с много малка надценка.

Банско трябва да е бутиков, кокетен курорт, за да изглежда красиво, а не като строителна площадка. И ние да искаме и още, и още писти.

Да не говорим, че кметът на града искаше да закрие профилираната гимназия за туризъм в Банско, а квалифицирани кадри трудно се намират.