Исканията са три:

1. Отхвърляне на решението на МС от 28.12.2017 за застрояване на 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Протестът в София започва на пл. "Независимост" от 18.30 ч. и ще продължи до 20.00 часа.

Протести ще има още в Благоевград, Варна, Бургас, Велико Търново, Смолян, Пловдив, Велинград, Сливен, Стара Загора, Трявна, Хасково и др.

В чужбина демонстрации ще има в Берлин, Брюксел, Лондон, Прага, Оксфорд, Хамбург.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" изпрати отворено писмо до управителя на Българска народна банка Димитър Радев с искане да обяви кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД.

На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия, представител на „Юлен“ заяви, че кипърският гражданин Георгиус Георгиу е само номинален собственик на концесионера, но всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик.

„Това дружество е единственото, което е получило право на управление и строителство в изключителна държавна собственост - Национален парк Пирин и смятаме, че българското общество трябва да знае кой е нейният истински собственик“, пише в отвореното писмо.

Борисов: Освен лифт една керемида няма да се сложи повече >>

Вчера на въпрос в Европарламента премиерът Бойко Борисов се зарече, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи над Банско. Той е нужен не само за туристите, но и за природата, изтъкна министър-председателят.

ДИРЕКТНО: Вапцаров: ”Да” на нова кабинка, но без разширение на пистите>>