Димитър Русков, представител на Сдружение „Бъдеще за община Банско“, което организира протеста в подкрепа на изграждане на втори кабинков лифт в Банско, обясни, че в Симитли, на моста за разклона Банско, са се събрали много хора.

Тук са и кметовете на цяла област Благоевград“, каза Русков и уточни, че протестиращите имаха разрешение да блокират движението до 19.15 часа.

Хората се надяват до края на годината да бъдат направени промени в Плана за управление на НП "Пирин" и измененията на концесионния договор, така че да се даде възможност за внасяне на инвестиционно предложение за изграждане на втора кабинка.

По-рано кметът на Симитли Апостол Апостолов заяви, че заедно с цялата община твърдо застава до Банско, област Благоевград и цяла България срещу зеленият рекет.

„Не може 10 човека да управляват държавата, да правят каквото си поискат и да спират икономическото развитие на област Благоевград по такъв безпрецедентен и нагъл начин. Поради тази причина няма как да не застанем до Банско и да не ги подкрепим в тази кауза, която за нас е изключително справедлива и закономерна.

Всъщност самото изграждане на втори лифт в Банско би могло да помогне и на цяла Област Благоевград, защото ще бъдат разкрити и много нови работи места“, подчерта Апостол Апостолов.

Той добави, че в протеста в Симитли участват не само местни жители и любители на зимните спортове, но и представители на Общината, както и кметове и кметски наместници на малките населени места.

В София се организира контрапротест на еколози, които са против изграждането на втори кабинков лифт в Банско.