Пред bTV министърът каза, че няма как да се ангажира със срокове, "но няма да е следващата зима".

„Отново сме в съдебна процедура, обжалва се плана за управление на „Природен парк Пирин”, после трябва да има заявено инвестиционно намерение – не мога да се ангажирам със срок кога ще има втора кабинка”, поясни Ангелкова.

„Винаги сме подкрепяли изграждането на втори лифт, съобразно всички правила”, допълни тя.

Ангелкова каза, че строителството в природния (националния - б.р.) парк (Пирин) е категорично забранено, като се позволява единствено изграждането на спортни и транспортни съоръжения.

В един план за управление няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение се разглежда отделно за оценка за въздействие на околната среда, обясни вчера министърът на околната среда Нено Димов по повод споровете за втория кабинков лифт в Пирин.

Той бе категоричен, че не може да бъдат построени хотели, а само ски писти и съоръженията към тях. Димов смята, че проблемът с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.

"Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът”, изтъкна екоминистърът.


Кметът официално поиска втори лифт в Банско

АНКЕТА: За  или против нов лифт на Банско?


Министър Ангелкова обърна внимание и на състоялата се вчера дискусия по повод предлаганата тотална забрана за всички преместваеми обекти по плажовете.

Премахването на тези обекти ще създаде голямо напрежение и се обединихме около това да има тотален контрол, а не тотална забрана, поясни Ангелкова. Според нея всички подобни промени трябва да се дискутират с обществото преди да се взимат решенията.

Тоталната забрана за преместваемите обекти беше предложена от вицепремиера Валери Симеонов. „Нормално е в един екип, както в една къща, да има различни мнения по темите. Тук надделява мнението на обществото, а моето мнение се формира след тяхното”, коментира Ангелкова.

По повод предстоящия зимен сезон туристическият министър каза, че се очаква ръст в бранша между 5 и 10%.