Това каза депутатът от ГЕРБ Георги Марков при обсъждането на първо четене на новия закон за физическото възпитание и спорта по повод протестите на природозащитници срещу разширяването на концесията на ски зоната в Банско и строителството на втори кабинков лифт.

Не са власт неправителствените организации и конституцията им забранява да са власт. Власти са парламентът, правителството, съдебната власт. Имаме пряко избран държавен глава. И Конституционен съд, който да гледа да не нарушим конституцията, каза Марков, цитиран от "24 часа".

По думите му, ако неправителствените организации решат да влязат във властта, в България ще настане анарходемокрация.

Ние тук сме против анарходемокрацията, продължи изказването си в парламента Георги Марков. Един ден други ще дойдат да управляват, но трябва да знаят, че ние тук изпълняваме волята на българския гражданин, защото сме парламентарна демокрация с правителствено управление, изтъкна депутатът бивш конституционен съдия.

Не за пръв път Георги Марков се изказва в НС в подкрепа на развитието на ски зоната в Банско. В средата на септември при дебатите по повод наложеното вето на президента върху промените в Закона за околната среда и водите и във връзка с изказване на Корнелия Нинова за паралелната държава той каза следното, обръщайки се към лидера на БСП:

"Вие сте права, има паралелна държава, аз я видях с очите си. Отивам преди три години в Банско. Гледам по “Евроспорт” – всички световни ски звезди са там – Тина Мазе, Лара Гут…, красиви, млади Казвам си: “Е и ние станахме европейска топ дестинация”. Отивам на следващата сутрин на лифта, минах първи като ВИП, а като се обърнах видях паралелната държава. Десетки хора с часове чакат на опашка за единствения нещастен лифт..."

И тогава, цитиран от местния сайт "7 дни Банско", Марков отбеляза, "че някакви организации рекетират", както и че “България е парламентарна република с правителствено управление".

Протестърите си позволяват истеричен политически език, да си направят партия. Тогава ако искат да спрат всички промени, ако искат и метрото да спрат, заяви Георги Марков.

По-късно днес ще се проведе протестът в защита на национален парк Пирин, който е организиран от природозащитните организации от коалиция "За да остане природа в България".

Природозащитниците няма да отменят протеста, въпреки, че вчера екоминистърът Нено Димов оттегли от МС проекта за концесията за ски зона Банско, който ще бъде внесен заедно с Плана за управление на Национален парк Пирин до края на годината, но след 22 декември. До тази дата продължава общественото обсъждане на Плана.

Отлагането във времето не е решение на проблема, така че ние не променяме позицията си, заявиха от Коалицията.

От друга страна местните хора от Пиринския край ще протестират тази вечер с искане за развитие на ски зоната.

Междувременно Народното събрание прие днес на първо четене Законопроекта за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) с мнозинство от 105 гласа "за" на Парламентарната група на ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и ДПС срещу 52 гласа "против" на Парламентарната група на БСП.

ГЕРБ пое ангажимент, че между първо и второ четене ще бъдат обсъдени и приети всички разумни предложения от петте парламентарни групи.