Министър Нено Димов посочи, че ще внесе проекта за концесионен договор за ски зоната заедно с плана за управлението на Национален парк "Пирин". В момента планът е подложен на обществено обсъждане, което трябва да продължи до 22 декември.

Направих всичко възможно да има максимална прозрачност на проекта, като целта беше всички заинтересовани страни да се убедят, че натрупаният с годините проблем за изграждане на ски зона трябва да бъде решен, отбеляза министърът на околната среда.

Миналата седмица разглеждането на концесията беше  отложено от заседанието на МС, а вчера беше организирана дискусия по казуса, която природозащитниците бойкотираха. Хората от Банско пък обявиха, че ще излязат на протест в подкрепа на изграждането на втори лифт в курорта.

Министърът отбеляза, че са търсили обединение около мнението, че натрупаният с годините проблем с изграждането на втори лифт на ски зона Банско трябва да бъде решен. По думите му този проблем има два аспекта - екологичен и икономически. Винаги съм заявявал, че трябва да има баланс между тези два аспекта - опазването на природата и икономическото развитие, допълни той. Министърът отбеляза, че вторият лифт на Банско не може да се изгради без да има промяна в плана за управление на НП "Пирин".

Другият въпрос е да се приведе в съответствие със законодателството концесионният договор за ски зона Банско. Това е първият договор от този тип, подписан през далечната 2001 г., има много несъвършенства в него, които трябва да бъдат преценени, каза министърът и допълни, че не желае да взема решение на инат. Поради това, в търсенето на баланс, оттеглям промяната в концесионния договор, каза министърът.

Той обясни, че двата документа нямат нищо общо юридически. Процедурата по тяхното обсъждане е започнала по едно и също време, но за плана за управление на НП "Банско" е имало нужда от 30-дневен достъп до обществено обсъждане по закон и се е получило различие в срока, в който да бъдат внесени в Министерския съвет.

Това не е юридически проблем, но имайки предвид, че засягат един и същ субект - Пирин, балансът може би трябва да се постигне по-добре, ако бъдат гледани съвместно, посочи министърът. Ако се гледат на парче може човек да изпусне нещо, и от тази гледна точка вариантът да бъдат гледани на едно правителствено заседание като че ли е за предпочитане, каза Нено Димов.