Това ще бъде комплексно решение, след като се огледат всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове, което ще премине през всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната, заявяват от дружеството.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес с кмета на община Банско Георги Икономов и с представители на концесионера на "Ски зона Банско" - "Юлен" АД. На министъра е бил представен идейният проект за втори лифт.

От "Юлен" АД са заявили пред министър Димов, че ще наемат проектанти, които да определят по геодезичен начин точното трасе за втори кабинков лифт в "Ски зона Банско" и да изготвят мотивирано предложение.
Като следваща стъпка концесионерът е предвидил да се обърне към кмета на община Банско с искане за започване на процедура по изготвянето на Подробен устройствен план /ПУП/, който подлежи на екологична оценка.

Правителството реши да се промени Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изграждане на втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура. Природозащитници отново ще протестират тази вечер под наслов "Спасете Пирин! Спасете България!" в София и в още 9 други градове. В Банско ще има контрапротест.

В съобщение на "Юлен" днес се припомня, че с приемането на актуализацията на Плана за управление на Националния парк "Пирин", с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на зоната за туризъм, се даде възможност да се стартира проект за втори кабинков лифт за ски зоната с център Банско.

"Имаме идеен проект, който вече разпространихме", пишат от дружеството.
Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони.

След преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт, стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски зоната.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?