По-рано днес вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи, че съветът на управляващата коалиция е обсъдил построяването на втори лифт над Банско.

Тя добави, че въпросът е бил повдигнат от заместник-председателя на Народното събрание Красимир Каракачанов.

"Има разбиране, че по тази посока трябва да се работи. Единствено Реформаторският блок се въздържаха, за да могат да съгласуват положителната си позиция със своите политически партньори", заяви Бъчварова след заседанието.

От пресслужбата на МС уточниха, че по време на заседанието на Съвета за развитие към Министерския съвет на 10 февруари 2016 г. за обсъждане беше поставен въпросът за позицията на коалиционните партньори по отношение концесията от 2001 година, свързана със защитени територии в община Банско.

"Преди една година беше представен резултатът от работата на междуведомствената работна група и участниците в съвета все още не са изразили окончателни позиции по нея. Беше предложено партиите да изпратят становища, които до този момент не са получени.

Днес представителите на коалиционните партньори изразиха мнения, че решение по въпроса за концесията трябва да бъде взето.

Участниците приеха, че за формиране на обща политическа позиция трябва да се има предвид и мнението на партиите от Реформаторския блок, което може да се получи най-рано следващата седмица.

Не е поставян и разглеждан въпросът за изграждането на втори лифт в Банско.

Съветът за развитие е формат, в който се обсъждат и координират политически позиции на коалиционните партньори. Той не взема решения от компетенциите на изпълнителната и законодателната власт, а дискутира идеи, проекти и допълнения към Програмата за управление на правителството", се казва в заключение.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?