След като апаши задигнаха два луксозни джипа на чужденци дошли на почивка в курорта Банско, градчето осъмна блокирано от полиция, съобщава "Труд".

На прицел на полицейската операция попадна хотел „Мавриковата къща“, която бе обискирана. В гараж там бяха открити 6 луксозни джипа, както и машини и инструменти за префасониране на коли и пренабиване на номера на шасита.

Арестуван до 24 часа по Закона за МВР е Валентин Мавриков, син на собственика на „Мавриковата къща” в зимния курорт.

„Работим съвместно с колегите от Пловдив и София, става въпрос за банда, която е специализирана в кражбата на луксозни леки автомобили. По-късно през деня предстои повдигане на обвинение срещу задържаното от нас лице. Там открихме 6 коли, за повечето вече се доказа, че са крадени. Документирано е, че са обект на престъпление", каза директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Росен Танушев.

Арестуваният мъж е на високо ниво в престъпната структура, която краде коли на територията на цялата страна. Има арести и на територията на други полицейски дирекции в страната. През зимата бандата действа основно в Банско, тъй като тук идват много заможни туристи със скъпи автомобили, уточни Танушев.

Полицията е вдигната на крак в петък сутринта, съобщи полицейският шеф. Тогава са задигнати два луксозни джипа от охраняем паркинг пред хотел в зимния курорт. Возилата са собственост на влиятелни чужди бизнесмени.

Извършват се проверки на изходите на града, проверяват се съмнителни коли в целия Пирински край.

Разследването е установило до момента , че Мавриков е работил с бригада от добре обучени автокрадци от София, Пловдив, Велинград и Пазарджик, които също се издирват. 

В съседен на къщата гараж са намерени и иззети джипове "Ауди", "Мерцедес", "БМВ", "Фолксваген Таурег" и още два джипа изработени по поръчка.

Преди година Мавриков пак е бил проверяван за крадени коли. Тогава полицията конфискува 10 возила, но дознанието срещу него увисна и бе прекратено поради липса на достатъчно доказателства , а колите бяха върнати.

Бизнесменът има и цех за дрехи в Сандански, който също бе проверен по време на акцията ,но там не бяха открити крадени коли.