Вчера първоначално бе съобщено, че Съветът за развитие към МС е одобрил изграждането на втори кабинков лифт в Банско, но часове по-късно се получи опровержение, че решение за това не е взимано.

Днес Бъчварова уточни, че в Съвета за развитие е обсъждано какво да е решението на правителството по споровете с концесионера на ски съоръженията - фирмата "Юлен".

От години се изяснява точната територия на концесионната площ, таксата към държавата и дали по-високият й размер да е със задна дата.

Основната тема беше позицията, която правителството трябва да има по отношение на концесията от 2001 година. Само преди година министър Василева спомена, че се налага такова решение на правителството и една година изчакваме позицията на коалиционните ни партньори за това, коментира Бъчварова, цитирана от БНР.

Сега темата беше поставена от г-н Каракачанов и контекстът, в който беше обсъждана, дали да се тръгне към решението такова, каквото предлага работната група от трима министри или отново да спираме... Очакваме решението на Реформаторския блок, каза още Бъчварова.

Министърът на туризма Николина Ангелкова смята за задължително изграждането на повече лифтове.

"Не знам защо тази дума се възприема като нещо страшно. Лифтовете са най-екологичният транспорт и те не служат само за това скиорите да ги ползват, за да карат ски, а служат за екологичен достъп целогодишен до планината", каза тя.

По думите на министъра, има нужда от лифтове, както на Витоша, така и на Банско, Пампорово, Боровец.

"Навсякъде трябва да се поднови нашата ски инфраструктура, както и лифтовете", допълни Николина Ангелкова.

Кметът на Банско Георги Икономов дори направи изявление след "решението" на Съвета за развитие.

Сигурен съм, че процесът за доизграждане на съществуващата ски зона в пиринския курорт ще бъде съпътстван от редица технически трудности, но е крайно време той да започне и приключи във възможно най-кратки срокове, като се спазват всички законови изисквания, заяви Икономов.

Иска ми се да вярвам, заявява Икономов, това да не е поредната напразна надежда за нашия курорт, а действително да се предприемат бързи и категорични мерки в посока развитието на зимния туризъм в града ни.

АНКЕТА: Лифт и нови писти в Банско - За или Против?