Там бяха и кметовете на Благоевград, Симитли и повечето от ръководителите на 14-те общини в Благоевградска област, дошли да подкрепят своя колега - кмета на община Банско Георги Икономов и неговите съграждани, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Протестиращите се събраха тази вечер на най-масовия досега протест, за да кажат "да" на изпълнението на правителственото решение, което дава възможност с изменението на Плана за управление на Национален парк "Пирин" да се осъществи инвестиционно предложение за изграждане на втори кабинков лифт за ски зоната с център Банско.

Според кметовете на другите общини в района това е важно и за развитието на целия район, затова и те бяха там.

Протестът, както заяви Георги Икономов, освен, че е против т. нар. "зелен октопод" и лъжите на псевдоеколозите, е най-вече в подкрепа на решението на правителството за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин", което дава възможност за изпълнение на проекта за втори кабинков лифт за ски зоната на Банско и друга спортна инфраструктура.

"Ние не сме срещу истинските природозащитници, защото има много такива в България, които са за развитието на спорта, за развитието на скитуризма не само в Банско, а в цялата страна, е позицията на кмета на Банско.

Ние сме точно срещу тези една шепа псевдоеколози, които с всички сили се опитват да спират развитието на ски зоната в Банско. И не само това, а всички големи инфраструктурни проекти, какъвто е и проектът за автомагистрала "Струма".

Основното обаче е, че сме в подкрепа на правителството и на решението, което взе за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Именно това е главната ни цел", подчерта Икономов.

Според него и протестиращите трябва да продължи изпълнението на решението на правителството по законовия път, при строго спазване на процедурите, нормите и изискванията на екологичното законодателство.

Димитър Русков, от Сдружение „Бъдеще за Община Банско“, съобщи, че протестът на главен път Е-79 е продължил час и 10 минути, като на място са се събрали около 2 000 души.

Той определи, че това е най-масовият протест, който е провеждан до този момент в подкрепа на втората кабина в Банско.

Русков каза, че на 11 януари ще бъде проведен хепънинг в София.

Поради блокадата на главен път Е-79 се образуваха колони от автомобили и в двете посоки.

Междувременно в 10 града имаше протести срещу изграждането на втория кабинков лифт над Банско.