Рейтинговата агенция Стандард енд Пуърс пък понижи оценката за страната с една степен до селективен дефолт малко преди аржентинският министър на икономиката Аксел Кисильоф да обяви пред пресата от Ню Йорк, че двете страни не са постигнали съгласие в хода на преговорите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този сценарий тласна Аржентина към ситуацията на дефолт за втори път в рамките на 13 години, отбелязва Асошиейтед прес.

Кисильоф обаче твърди, че страната няма да обявява дефолт, предаде БГНЕС.

"Това не означава, че ще обявим дефолт (банкрут). Вече осъществихме плащания по дълга и продължаваме да обслужваме дълговите си ангажименти", заяви аржентинският министър на икономиката в Ню Йорк, където се провеждат преговорите с кредиторите.

Де факто третата икономика на Латинска Америка е в дефолт от 4 ч. по Гринуич, посочва Франс прес. Сега въпросът е какво ще последва за финансовите пазари и за икономиката на Аржентина, пита АП.

Крайният срок за постигането на споразумението между Аржентина и спекулативните фондове беше полунощ (по времето в Ню Йорк).

Аржентинският министър на икономиката обаче защити твърдо позицията на правителството си, че не може да приеме сделка с американските хедж фондове - кредиторки на страната и посочи, че те отказват да приемат компромисно предложение.

Кисильоф обаче не уточни за какво предложение става дума, предаде АП.

"Няма да подпишем споразумение, което излага на риск бъдещето на аржентинците"
, каза той след срещата с кредиторите в Ню Йорк.

"Аржентинците могат да бъдат спокойни, защото утре (говорейки в сряда и визирайки днес) ще бъде пореден ден за тях и светът ще продължи да се върти", добави министърът.

Посредникът в преговорите Даниъл Полак обаче посочи, че пълните последици от дефолта не са предвидими и със сигурност не могат да бъдат положителни, отбелязва АП.

Кисильоф коментира и понижаването на оценката на Стандард енд Пуърс за Аржентина.

"Кой вярва на рейтинговите агенции? Кой мисли, че те са безпристрастни рефери на финансовата система", заяви той.

Малко преди изтичането на крайния срок и преди Аржентина да изпадне в дефолт аржентинският в. "Амбито финансиеро" написа, че аржентински частни банки са предложили на хедж фондовете да изкупят на 100 процента спорните облигации за 1,6 милиарда долара и хедж фондовете били приели, предаде ИТАР-ТАСС. Ройтерс обаче съобщи после, че този план се е провалил, като се позова на неназовани финансови източници.