На 23 март 27-годишният Стефан Петров Стефанов нахлу в клон на „Инвестбанк” в града, простреля охранителя Станчо Станев и взе другите шестима служители в банката за заложници. Той пусна поетапно заложниците, като последната задържана бе освободена 18 часа след началото на заложническата криза.
39 часа след началото на екшъна в Сливен Стефанов се предаде. Вчера прокуратурата му повдигна 3 обвинения, за които той може да получи доживотен затвор.

В съшото време състоянието на ранения при банковия обир в Сливен охранител Станчо Станев продължава да е критично и нестабилно, съобщи агенция "Фокус". Пациентът е в Клиниката по анестезиология и реанимация на Военномедицинска академия, на апаратно дишане и в изкуствено поддържана медикаментозна кома. Основна причина за тежкото му състояние е белодробното увреждане, вследствие на огнестрелната рана. Специалистите не се ангажират с по-дългосрочни прогнози относно изхода от тежкото състояние на простреляния.

Само за 3 часа в подкрепа на Стефанов са се подписали над 250 души от родното му село и Нова Загора. „Искаме по-лека присъда за Стефан и сме готови да му окажем както морална, така и материална помощ“, заяви пред Дарик един от организаторите на проявата Истилияна Босилкова. Тя добави, че са готови да съберат и пари и да платят на адвокат, за да не бъде назначен служебен.

„Всичко, което се случи в последните няколко дни, не е прецедент в историята на страната ни в последните години, но не е и неочаквано събитие, предвид фактите и обстоятелствата относно икономическото положение на страната, пишат съселяните на Стефанов в декларация, която ще бъде изпратена до президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, вътрешния министър, председателите на парламентарно-представените партии, главния прокурор на страната и окръжния прокурор на Сливен.

"Луд народ. Тази декларация не е спонтанна. Това ми намирисва на нещо доста вляво стоящо от истината". Това каза пред БНР Марин Кавръков, областен управител на Сливен във връзка с подписката, организираната в подкрепата на похитителя Стефан Петров от село Кортен.
Дайте всеки, който е гладен да кажем, че има право да заколи някой по-млад и по-сочен, да го заколи и да го изяде, защото е гладен.
Обществото ни ще се разпадне, ако мислим така, ядоса се областният управител. Не е причина това, че не ти стигат парите, че имаш какъвто и да е проблем и да ходиш да обираш банки, подчерта Кавръков.