Именно това се очаква да се разбере, ако стенограмата от разговорите бъде разсекретена, което се очаква да стане, след решение на съда и съгласието на държавния глава Румен Радев. Днес изтича срокът, в който всички участници в срещата трябва да му отговорят дали са съгласни да отвори документа.

Самият Местан, който тогава беше лидер на ДПС, е дал писменото си съгласие, защото смята, че е най-добре стенограмата да стане достояние на всеки.

Пред Нова телeвизия той коментира, че тогава са обсъждани много варианти как и дали може да се спаси КТБ от фалит, но отрече да е имало предложение за затваряне на банките в страната.

"Аз не съм чул някой от ГЕРБ или Българската народна банка да е предложил да се затворят всички банки. Лъжа е, че е имало идея за затваряне на всички банки", каза той и отрече да е звънял многократно на тогавашния лидер на БСП Михаил Миков, за да го убеждава за това.

По този начин Местан влезе в противоречие и с бившия председател на БСП Сергей Станишев, който вчера написа във Фейсбук, че ГЕРБ и ДПС искали да се въведе така наречената банкова ваканция. От левицата обаче отказали, за да не бъдат подложени на огромен риск икономическата и фискалната стабилност на държавата.

Лидерът на ДОСТ все пак не се обяви категорично против такъв инструмент, защото това било правено в Англия и други държави за успокояване на служителите и по този начин била решена банковата криза.

"Аз нямам притеснение да се разсекрети стенограмата. Ще лъснат некоректните твърдения на колегите от БСП", каза още Лютви Местан.

От БСП също вече дадоха съгласие за разсекретяването й.

Съгласен е и премиерът Бойко Борисов.

Само Росен Плевнелиев е против, защото според него, ако това стане практика, оттук нататък политиците няма да водят сериозни дебати, знаейки, че във всеки момент той може да бъде достъпен, ако медия или на една партия реши да сезира съда. Политиците оттук нататък ще идват в президентската институция с медийните си опорни точки, аргументира се той.