Това стана, след като трета от големите руски банки рухна и бе поета на ръчно управление от Централната банка. 

Последният фалит бе на десетата по големина банка в Русия – Промсвязбанк, след като номер седем - Банка Откритие, рухна през август, номер 12 - Банка Б&Н, се разпадна през септември, а Югра Банк загуби лиценза си за банкова дейност през юли, защото фалшифицира сметките си. 

Макар и да няма конкретни данни за влоговете на частни лица, един от големите пенсионни фондове „Сафмар“ е голям акционер в Промсвязбанк и дългосрочните спестявания на много руснаци имат шанс значително да пострадат, за разлика от дългосрочно инвестиралите в злато техни сънародници, съобщи Tavex . 

Процедурата по спасяването на Промсвязбанк (ПСБ) ще изисква между 100 милиарда и 200 милиарда рубли (между 1,7 милиарда и 3,4 милиарда долара), въз основа на предварителната прогноза, заяви заместник-управителят на Централната банка Василий Поздишев. 

Предварителните оценки на разходите за спасителното банково финансиране могат да станат и по-големи. Централната банка, която е и банков регулатор, вече увеличи оценката си за комбинираните разходи за спасителните операции на  Откритие и Б&Н на 820 милиарда рубли (14 милиарда долара), но сега смята и двете за твърде финансово слаби, за да продължат. 

Кризата има паралел с България, където банковите трусове от последните години, накараха много хора да преосмислят сигурността на влоговете си и предпочетоха да хеджират спестяванията си в злато, недвижими имоти и други активи. 

Подчиненият дълг на ПСБ вероятно ще бъде отписан, съобщава Поздишев. Ако Руската Централна Банка не се намеси, акционерите също така има вероятност да понесат тежестта на загубите или активите им да бъдат заличени. 

Към края на ноември те са: Европейската Банка за Възстановяване и Развитие, Руската финансова група Будущее, Московската кредитна банка и недържавния пенсионен фонд Сафмар. 

Други мерки за финансова стабилност на Централната банка на Русия са тенденцията й да увеличава златните си резерви. Банката удвои темпа на придобиване на злато в през последните месеци. През октомври покупките на ЦБР са били 38% от тези на всички централни банки в света. По всичко личи, че и през 2017г. Русия е постигнала неофициалния си таргет да закупи 200 тона от благородния метал, коментират експерти.