В Атинската борса настъпи паника, поради стремежа на гръцкото правителство към преразглеждане на условията по дълга на страната, предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

В края на деня, стойността на акциите на „Пиреус банк“ бе с около 29% по-ниска, отколкото в началото. Понижението на стойността на акциите на „Алфа банк“ е около 26%, а на „Националната банка“ и „Евробанк“ около 25%.

"Стандарт енд Пуърс" постави кредитния рейтинг на Гърция в списъка за преразглеждане

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс“ постави кредитния рейтинг на Гърция, в момента на ниво 'B', в списъка за преразглеждане относно възможно понижаване, като предупреди, че някои от политиките на новото гръцко правителство поставят Атина по пътя на сблъсък с нейните международни кредитори.

"Според нашето мнение, ако новото правителство на Гърция не успее да постигне споразумение с кредиторите си за финансова подкрепа в бъдеще, това ще застраши нивото на кредитно доверие в страната“, се посочва в изявление на „Стандарт енд Пуърс“.

Берлин се опасява, че Гърция да се отклони от общия политически курс на ЕС

Берлин е разтревожен от възможността новото правителство на Гърция да се отклони от общия политически курс на ЕС по отношение на Русия, заяви пълномощникът на германското правителство по въпросите за сътрудничеството с Русия Хернрот Йорлер, предаде Интерфакс.

"Москва също нееднократно се опитваше да внесе разцепление в единството на ЕС“, заяви Йорлер, като изрази надежда, че ЕС ще успее да запази единната си политика и след смяната на правителството в Гърция.

По-рано новият премиер на Гърция Алексис Ципрас изрази протест във връзка с разпространеното съвместно изявление на лидерите на страните от ЕС за възможно усилване на антируските санкции. Ципрас заяви, че не е давал своето съгласие за това изявление.