Дойче банк е една от десетките западни финансови институции, през които са преминали най-малко 20 млрд. долара, придобити от престъпна дейност в Русия, отбелязва БНР.

Схемата, наречена „Глобалната пералня“, е действала от 2010 до 2014 година.

Компетентните органи разследват как група руснаци с политическо влияние са използвали регистрирани във Великобритания компании, за да изперат милиарди долари в брой.

Реакцията на британските банки

По данни на консорциума, в който участват няколко международни медии, в операцията са участвали над 500 души, включително олигарси и руски престъпници, свързани с руското разузнаване ФСС (Федерална служба за сигурност), пише "Гардиън", цитиран от АФП и БТА.

През този период големи британски банки, включително Ейч Ес Би Си, Роял банк ъв Скотланд, Барклис и Кутс вероятно са извършили над 1900 трансакции на стойност от 740 милиона долара. Други 373 трансакции на стойност 63 милиона долара са били направени чрез американски банки.

Общо журналистическото разследване е открило данни за около 70 000 извършени трансакции, съобщава АФП.

Говорител на Барклис заяви, че банката спазва всички закони и разпоредби във всички юрисдикции, където тя присъства, и притежава системи и механизми за контрол, за да намали риска от използване на нейни услуги за извършване на финансови престъпления.

В отговор на обвиненията Ейч Ес Би Си заяви, че банката има системи и процедури за откриване на подозрителни дейности и за уведомяване на съответните държавни власти.

"Този случай подчертава необходимостта от засилване на обмена на информация между държавния и частния сектор, като всеки от тях разполага с данни, които другият няма", добавя банката.

Роял банк ъв Скотланд заяви, че участва в борбата срещу финансовите престъпления и прането на пари съобразно правилата си и създава предпазни и контролни механизми, позволяващи подобни рискове да се идентифицират, оценяват, наблюдават и избягват.

Всички големи британски банки ще бъдат разпитани, за да се открие защо не са подали сигнал за подозрителните трансфери на пари, но те са оперирали само с вече "изпрани" пари, посочва "Гардиън".

Високопоставен източник, участващ в разследването, е съобщил пред вестника, че получените от Русия средства са били "очевидно откраднати или с престъпен произход".

Британската национална агенция за борба с организираната престъпност съобщи, че ще проучи информацията на медиите, за да види дали тя ще помогне в разследването.

Разследването на подобни случаи е сложно, защото е особено трудно да се достигне до източника на прането на пари, припомня институцията, цитирана от АФП.

И словенски банки в схемата

Няколко словенски банки са регистрирали трансакции, за които се подозира, че са опит за пране на “мръсни“ пари от Русия. Това предадоха агенциите МИА и БТА, позовавайки се на словенския в. "Дело".

В осем словенски банки са внесени общо 15 милиона евро, които се свързват с фиктивни компании във Великобритания и Кипър.

Тези средства са били превеждани в продължение на две години на 56 сметки на 4 фирми и 2 физически лица в Словения.

Банките, които смятат, че по този начин са изпрани пари от руски произход, са уведомили компетентните власти за подозрителните трансакции.