Освен Швеция, ние сме единствената държава в Европейския съюз, която има за тази година досега балансиран бюджет, каза Дянков по БНТ.
В понеделник България пласира петгодишни облигации при доходност 4.4%, оценявана като ниска, и при лихвен купон от 4.25%. (Доходността зависи както от лихвата, така и от това дали книжата се продават по-евтино или по-скъпо от номинала. Тя е по-меродавният показател - бел. ред.)

Българските инвеститори са били изолирани от сделката с подкрепата на банките и за да се получи по-голяма диверсификация, съобщи Дянков.

"Чухме се с много хора, политици и Пламен Орешарски ме поздрави за еврооблигацията, Мартин Димитров пръв ме поздрави даже, Милен Велчев още не ми е звънял, но ми писа, че вижда, че нещата вървят добре, Иван Костов ми написа хубаво съобщение, Данчо Цонев също. Това беше първият случай, в който помолихме политическите сили в парламента ако може по-тихичко, да не критикуват толкова много преди емисията. Като мина емисията, тогава да продължат. Тук се обединиха всички, че това е добре за България", разказа Дянков, цитиран от БГНЕС.

Министър Дянков заяви, че успехът с по-ниската лихва за еврооблигациите се дължи на търпение и предварителен план, който е проработил успешно. „Имаше значение това, че миналата година рейтинговата агенция „Мудис” ни вдигна рейтинга, защото инвеститорите следят доста какво правят кредитните агенции. От друга страна пък сегашният успех ни позволява вече да се надяваме, че до края на тази година, началото на следващата година и „Стандърт енд Пуърс” – другата голяма рейтингова агенция, също ще ни вдигне рейтинга, което вече пък помага на целия бизнес. Ще помогне на банките, защото техните лихви автоматично падат, оттам след време на бизнеса и домакинствата. Така че като цяло сме доволни”, каза още Симеон Дянков.
(Този оптимизъм се сблъсква с факта на преобладаващо местно финансиране на българските банки - през май той нарасна до 81.6%.)

Той припомни, че България е и сред държавите, които са покрили всички количествени критерии за влизане в еврозоната, въпреки че на този етап това не е цел за страната ни. Дянков съобщи, че България не иска вече да влезе в т. нар. чакалня на еврозоната - ERM 2, защото след две години ще трябва да влезе в еврозоната, а бъдещето й не е ясно. Той поясни, че няма смисъл страната ни да плаща дълговете на другите държави, които са в еврозоната, давайки за пример недоволството на Словакия.

За доходите на българите финансовият министър каза, че България е на 45% от средното ниво на доходи в ЕС и има още много какво да се прави.
"Преди 10 години сме били на 28%. От 2009 година до 2011 г. сме дръпнали с 3%. Макар и бавно вървим напред. Трябва да вървим средно с около 3% растеж на година, вместо с 1% на година. Но в криза това е много трудно да се направи. Условието това да се направи обаче е да имаш финансова стабилност", поясни финансовият министър.

На въпрос защо сме най-бедната държава в ЕС, Дянков отговори, че политиката на доходите от 10 години досега горе-долу е била правилна, "защото сме се качили от 28% на 45%".
"И на мен ми се иска да имаме по-добри пенсии и заплати. Ако увеличим всичко за една година с 30%, точно една година ще издържи държавата, след което ще се срине. Правили са го много държави – Кипър, Словения, Гърция, всичките държави, които сега са в спасителни пояси без изключение са били водени от социалистически правителства.