Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ ((Emergency Liquidity Assistance - ELA), съобщи снощи банката, цитирана от Франс прес и ТАСС, на които се позова БТА.

ЕЦБ отпуска кредити на гръцките централни банки по програмата ELA със залог гръцки държавни облигации.

Управителният съвет "днес реши да запази отпускането на спешна ликвидна помощ на гръцките банки на нивото, което бе определено на 26 юни 2015 г., след като обсъди предложение на Гръцката централна банка", се казва в съобщението на ЕЦБ.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро - към края на юни. 

Вчера през деня премиерът Алексис Ципрас разговаря с управителя на ЕЦБ Марио Драги. Подробности от разговора не бяха съобщени.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ЕЛА  на ЕЦБ.

По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

Вчера ЕЦБ трябваше да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

Гръцките банки ще останат затворени във вторник и сряда и ще бъде запазен дневният лимит от 60 евро за тегления от банкоматите, съобщи вчера председателят на асоциацията на гръцките банки Лука Кацели.

Всички гръцки банки бяха затворени миналата седмица след провала на преговорите по спасителната програма и официално трябваше да отворят във вторник.

"Решихме да удължим с два дни банковата ваканция - вторник и сряда", каза Лука Кацели след среща с представители на финансовото министерство и банковия сектор.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, смятат анализатори.

На 20 юли Гърция трябва да плати 3,456 милиарда евро на ЕЦБ.

Какво и на кого дължи Гърция до 2020 г. >> 

Движение на котировките на гръцки ДЦК >>