За решението съобщи председателят на асоциацията на гръцките банки, Лука Кацели, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички гръцки банки бяха затворени миналата седмица след провала на преговорите по спасителната програма и официално трябваше да отворят утре.

"Решихме да удължим с два дни банковата ваканция - вторник и сряда", каза Лука Кацели след среща с представители на финансовото министерство и банковия сектор.

Европейската централна банка ще проведе по-късно днес телеконференция, за да реши дали да продължи да предоставя спешна ликвидна помощ на гръцката финансова система, предаде ДПА.

Миналата седмица Гърция издаде указ, с който наложи контрол на капиталите и нареди на банките да затворят, след като Европейската централна банка замрази жизненоважно финансиране след провала на преговорите за спасително споразумение между Атина и кредиторите ѝ.

След въвеждането на банковата ваканция гърците могат да теглят до 60 евро на ден, като това не важи за чужденците. За пенсионерите без карти бяха отворени 1000 гишета, откъдето да теглят до 120 евро в рамките на 3 дни.

Напрежението сред хората ескалира още повече след слухове, че сумата за теглене от банкомати ще падне на 20 евро.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от гръцката централна банка чрез програмата ЕЛА (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ.

По тази програма гръцката централна банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега институцията трябва да реши дали да отговори на молбата на гръцката централна банка да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро на Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

Вчера в Гърция бе проведен референдум относно предложенията за икономии, изисквани от кредиторите - ЕК, ЕЦБ и МВФ. Над 61% от гърците отхвърлиха предложението. Премиерът Алексис Ципрас обеща да бъде постигнато ново споразумение още утре, а финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка.

Междувременно стана ясно, че Евклидис Цакалотос, ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите, е назначен за финансов министър на Гърция на мястото на Варуфакис.