Това съобщиха в. "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс, позовавайки се на Европейската работна група.

Тези средства според Атина първоначално са били заделени от националните й кешови резерви за рекапитализиране на банките.

Когато новото гръцко правителство на 20 февруари подписа споразумение за четиримесечно удължаване на текущата помощна програма, то се съгласи да върне 10,9 млрд. евро, останали в гръцкия фонд за спасяване на банките, на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), където средствата да бъдат пазени за банкова рекапитализация.

Между 2012 г. и 2014 г. фондът за спасяване на гръцките банки получи от ЕФФС 48,2 млрд. евро с цел попълване на резервите на финансовите институции, според спасителната програма за страната.

Средствата, получени от Фонда бяха под формата на облигации, но за рекапитализиране на банките си Гърция е използвала и 1,2 млрд. евро от кешовите резерви в собствения си спасителен фонд. Атина твърди, че тези пари трябва да й бъдат върнати, тъй като произходът им не е от ЕФФС, припомня "Уолстрийт джърнъл".

В телефонна конференция, проведена вчера, европейски финансови експерти заключиха, че Гърция няма правно основание да настоява средствата да й бъдат възстановени. Експертите обаче ще обсъдят как да продължат да работят по въпроса в бъдеще.

Гърция си иска милиарди от швейцарски сметки

Гръцкото правителство днес ще възобнови преговорите с Швейцария по споразумение за възстановяване на пари, които гръцки данъкоплатци са депозирали в швейцарски сметки, съобщи швейцарският държавен секретариат по международните финансови въпроси, цитиран от ДПА и БТА.

Гърция иска да възстанови между 10 и 15 милиарда евро от споразумение с Швейцария, според оценки на експерта по укриване на данъци Фридрих Шнайдер от университета в Линц, Австрия.

Гърците държат около 80 милиарда евро в Швейцария, посочва икономистът, разработил модели за изчисленията си.

"Около две трети са незаконни пари", твърди той.