Това коментира пред Нова телевизия банкерът Левон Хампарцумян по повод ситуацията в Гърция.

Според него Ципрас изнудва Европа, че ако не платят, всичко ще се срути. Това няма да се случи. Най-вероятно Гърция ще научи урока си по много по-труден начин, отколкото можеше с преговори, категоричен бе Хампарцумян.

Относно вчерашния спад на българския дълг банкерът обясни, че пазарите реагират винаги много предпазливо и нищо драматично не се случва покрай проблемите в съседката ни.

На въпрос възможно ли е гръцките банки у нас да бъдат изпразнени от "майките" си в Атина, Левон Хампарцумян заяви, че това няма как да се случи.

"Това преди всичко са български банки с гръцки капитал. Те се регулират по нашите правила, ликвидни са и имат достатъчно капитал за местните операции. Най-важното е, че са самостоятелни и отдавна не зависят от приток на пари от Гърция”, поясни още банкерът.

Той припомни, че гръцките банки са "собственост" на Европейската централна банка. Тя им е дала близо 90 милиарда евро срещу ценни книжа, които в случай на фалит на Гърция ще струват много по-малко. В този смисъл в бъдеще може да видим национализация, консолидация или продажба на по-силни банкови групи, коментира Левон Хампарцумян.

Според него това, което трябва да направи България, е като национална цел да постави влизането в еврозоната, както и влизането в банковия съюз на единния надзорен механизъм.

"Или сме пълноправни членове на Европейския съюз и имаме всички права и задължения на членовете и се развиваме като модерна европейска държава, или ставаме някакво животно - ни риба, ни рак, което се чуди всеки ден къде принадлежи и какви са му целите. В момента сме в леко разкрачена позиция”, допълни Хампарцумян.

Борисов: Първо да се дисциплинират и тогава

Докато не се дисциплинират държавите от еврозоната, не виждам смисъл да бързаме. Ако сега бяхме в еврозоната, сега също щяхме да дадем пари, за да подкрепим Гърция - по-бедните да подкрепят по-богатите, което не ми се вижда логично. Работим за финансовата стабилност и мисля, че ще успеем, коментира неотдавна премиерът Бойко Борисов.