Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с гръцката финансова система. Гръцките банки са затворени от миналата седмица, а клиентите им могат да теглят от банкоматите не повече от 60 евро на ден, но въпреки ограничението запасите от банкноти бързо намаляват.

Вижте снимки >>>

Един от цитираните от Ройтерс източници смята, че запасите от пари в някои банкомати ще свършат още днес, докато друг - висш гръцки банков служител - предполага, че парите в наличност ще стигнат за още ден-два.

Отварянето на банките, които са затворени от осем дни, за да се запази банковата система, трябва да отворят постепенно, до края на седмицата, като разширяват предлаганите услуги, каза вчера заместник-министърът на финансите Димитрис Мардас, цитиран от Франс прес и БТА.

Целта е постепенно да отворим отново всички банки и обстановката да се нормализира, каза Мардас без да посочи срокове, тъй като отварянето зависи "от предложенията на централната банка, от съюза на гръцките банки и от пазарните условия".

Банковата ваканция по всяка вероятност ще бъде удължена, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) не се очаквало веднага да отвори кранчето за захранване на гръцките банки с ликвидни средства, пише гръцкото електронно издание нюз.ин.

Управителният съвет на ЕЦБ се събира днес, за да обсъди възможността за увеличаване на тавана на финансиране на гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидност ЕЛА.

ЕЦБ отпуска кредити на гръцките централни банки по програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) със залог гръцки държавни облигации.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги уверил вчера лидерите от еврозоната, че централната банка ще направи всичко неободимо, за да подкрепи гръцките банки до извънредната среща на върха в неделя.

На 6 юли ЕЦБ отказа да размрази програмата за финансиране на гръцките банки и я остави на "спешно" ниво. Така банките в Гърция ще останат затворени и тази седмица.

Миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ЕЛА за гръцката централна банка на 89 млрд. евро.

Въпреки наложените лимити властите в Гърция обмислят да предоставят допълнителна сума от 120 евро на пенсионерите, които нямат карти за теглене на пари от сметките.
Очаква се Асоциацията на гръцките банки да предложи на правителството на пенсионерите без карти да се даде възможност да получават по 240 евро седмично от банковите им сметки.