Намерението на Федералния резерв (известен и като Фед) да стимулира бавното възстановяване на икономиката би могло да осуети твърдата решимост на европейските страни да продължат мерките за строги икономии. Това е заявил вчера българският министър на финансите Симеон Дянков в интервю за агенция Дау Джоунс нюзуайърс, предаде БТА.

Преди два дни Фед реши да изкупи от банките държавни облигации за 600 милиарда долара в опит да подпомогне икономиката.

"В период, когато Европа е в процес на финансова консолидация, това може да изложи на риск намеренията да бъде възстановена устойчивостта на държавните финанси в развитите икономики", според Дянков.
"Дори за САЩ ползите вероятно са по-малки
, отколкото поетия риск", допълва той.

Средствата, които Фед смята да налее, ще бъдат предоставяни периодично през следващите 6 месеца, като средният размер на месечните траншове ще бъде около $ 75 млрд. С изкупуването на съкровищни ценни книжа ще се осигурява ликвидност, която банките от своя страна могат да раздават под формата на кредити на своите клиенти. Така лихвените равнища в страната ще се запазят ниски.

Осигуреният монетарен стимул в размер на 600 млрд. долара може да оправи американската икономика, може и да не я оправи – коментира Джеръми Уорнър, популярен финансов анализатор, на страниците на The Telegraph, цитиран от Дарик. Влиятелни финансисти заявиха, че е нужна много по-голяма сума, за да се излезе от капана на ликвидността. Но едно е сигурно: ФЕД вече направи достатъчно, за да дестабилизира валутата си.